Oud-topman Braun van Wirecard ontkent betrokkenheid miljardenfraude
Markus Braun, voormalig topman van het failliete Duitse fintechbedrijf Wirecard, zegt niets te maken te hebben met het grote fraudeschandaal bij het bedrijf. Dat deed hij tijdens een zitting in München.
Het Duitse Openbaar Ministerie beschuldigt de Oostenrijker en twee medeverdachten ervan banken en kredietverstrekkers in totaal 3,1 miljard euro te hebben ontfutseld met behulp van vervalste balansen.
Braun wordt verdacht van fraude, marktmanipulatie en verduistering. Maar de voormalige topman zegt tegenover de rechter dat hij geen weet heeft van de vervalsingen en dat hij "nooit lid van een criminele bende" was. Daar voegt hij aan toe dat hij medelijden heeft met de aandeelhouders en werknemers van Wirecard, zo meldt onder meer de Financial Times. Braun was in 2020 naar eigen zeggen "geschokt" toen controlerend accountant EY weigerde een controleverklaring af te geven.
Rekeningen in Zuidoost-Azië
Betalingsbedrijf Wirecard erkende in 2020 dat bijna twee miljard euro aan bezittingen op zijn balans waarschijnlijk niet bestonden. Drie dagen later was het concern failliet. Bepaalde opbrengsten van de handel met derden zouden zijn geboekt op geblokkeerde rekeningen in Zuidoost-Azië. Dat geld is nog steeds zoek.
Braun stelt dat het geld op de geblokkeerde rekeningen wel bestond, maar is verduisterd. Hij beschuldigt zijn medeverdachte Oliver Bellenhaus, die leiding gaf aan de Wirecard-dochteronderneming in Dubai.
Bellenhaus werkt al sinds het begin van het onderzoek mee met het OM. In zijn getuigenissen geeft hij aan dat de beschuldigingen waar zijn, maar dat Braun achter de balansvervalsingen zat. De andere medeverdachte is de voormalige hoofdaccountant van Wirecard, Stephan von Erffa. De vroegere coo van Wirecard, Jan Marsalek, is nog altijd voortvluchtig.
Bunker
Tot 2024 staan honderd procesdagen gepland. Het Wirecard-proces vindt plaats in een bunkerachtige ondergrondse rechtszaal, naast de gevangenis van München-Stadelheim. Sinds het faillissement is duidelijk geworden dat in regeringskringen ook al veel eerder kennis was van de problemen binnen het bedrijf.
De kwestie leidde ook tot een parlementaire commissie die onderzoek deed naar de schandalen. Vooral omdat de regering het bedrijf ook actief promootte tijdens handelsreizen naar het buitenland. Onder anderen oud-bondskanselier Angela Merkel en haar opvolger Olaf Scholz, die eerder minister van Financiën was, moesten zich verantwoorden.
Bron: ANP/FT
Gerelateerd
Bestuurders Wirecard moeten 140 miljoen schadevergoeding betalen
Drie oud-bestuurders van de failliete Duitse betaalverwerker Wirecard moeten een schadevergoeding van 140 miljoen euro plus rente betalen. Dat heeft een rechter...
VEB vraagt EY om opheldering over herstructurering accountantstak
Beleggersorganisatie VEB heeft EY om uitleg gevraagd over doorgevoerde veranderingen in de juridische structuur van de Nederlandse accountantspraktijk.
Weer twee oud-bestuurders Wirecard aangeklaagd
De Duitse openbare aanklager heeft dinsdag bekendgemaakt dat twee voormalige topbestuurders van Wirecard zijn aangeklaagd.
Voormalig hoofdboekhouder betuigt spijt tijdens Duits Wirecard-proces
Het voormalige hoofd boekhouding van Wirecard, Stephan von Erffa, heeft spijt betuigd voor door hem gemaakte fouten. Hij is de derde verdachte in het proces rond...
Aandeelhouders failliet Wirecard dagen EY voor de rechter
Voormalige aandeelhouders van Wirecard hebben EY in Duitsland voor de rechter gedaagd wegens vermeende 'asset stripping', het verplaatsen van onderdelen van het...