Recordhoeveelheid Tikkie-betalingen in 2023
Nederlanders betaalden dit jaar een recordhoeveelheid van 150 miljoen Tikkies, in totaal goed voor 6,6 miljard euro aan overschrijvingen. De betaalapp wordt ook steeds vaker zakelijk gebruikt.
Dat meldt ABN AMRO, de bank achter Tikkie, de dienst voor mobiele betalingen. Op Black Friday werden meer dan een half miljoen Tikkies betaald en daarmee was het de drukste dag dit jaar. De meeste Tikkies werden verstuurd voor eten, lunches en boodschappen. De grootste pieken ontstaan volgens de bank tegen het einde van de maand, als de salarissen gestort worden.
Vorig jaar was ook al sprake van een record. Toen waren 130 miljoen Tikkies samen goed voor 5,5 miljard euro aan overschrijvingen. Tijdens de coronapandemie werden minder Tikkies verstuurd, mogelijk omdat betaalverzoeken vaak horecagerelateerd zijn en cafés en restaurants toen verplicht gesloten waren.
Zakelijk gebruik
Ook op de zakelijke markt wordt de betaaldienst steeds meer ingezet, aldus ABN AMRO. Voordeel is dat ook zakelijke gebruikers Tikkies over het algemeen snel betalen: 82 procent wordt binnen één dag betaald en 59 procent al binnen een uur.
Ook statiegeld kan inmiddels via Tikkie uitgekeerd worden. In totaal werden er dit jaar ruim 2,1 miljoen statiegeldverpakkingen ingezameld en uitbetaald via Tikkie, volgens de dienst.
De betaaldienst werd in 2016 geïntroduceerd. Andere banken als ING en Rabobank bieden een eigen dienst voor betaalverzoeken aan.
Bron: ANP/ABN AMRO
Gerelateerd
Betaalrekening veel duurder dan vijf jaar terug
Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, De kosten gingen vooral bij ING en ABN Amro flink omhoog.
Brussel stelt wet digitale euro voor en verplicht acceptatie cash
De Europese Commissie heeft een wettelijk kader opgesteld dat volgens haar nodig is als de Europese Centrale Bank (ECB) zou besluiten tot de uitgave van een digitale...
Schade fraude betalingsverkeer bedroeg vorig jaar bijna 61 miljoen euro
De schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2022 bijna 61 miljoen euro. Het ging vooral om schade door helpdeskfraude, maar ook door phishing, gestolen...
Banken: schade fraude betalingsverkeer bijna 61 miljoen in 2022
De schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2022 bijna 61 miljoen euro.