Rapport: 100 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen
Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re.
Het totale verlies door rampen, zoals de aardbeving in Turkije en Syrië en de natuurbranden op Hawaï, werd geschat op ongeveer 260 miljard dollar (meer dan 241 miljard euro). Ook dat is minder dan vorig jaar, maar meer dan het tienjaarlijkse gemiddelde, aldus Swiss Re. Voor zo'n veertig procent van de ravage waren mensen of bedrijven verzekerd.
Het Zwitserse financiële concern zegt bovendien dat er een recordbedrag van zestig miljard dollar aan verzekerde schade was voor zware onweersbuien, met name in Europa en de Verenigde Staten. Schade door dit soort onweersbuien, met plotselinge stortbuien, hevige wind en hagel, stijgt al dertig jaar met ongeveer zeven procent per jaar en bedroeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld 32 miljard dollar per jaar.
Inflatie
Volgens Swiss Re komt de hoge schade bij stormen deels door inflatie, waardoor vervangend materiaal en arbeidskrachten duurder waren. Ook wordt het recordbedrag deels verklaard door het feit dat stormen sterk verstedelijkte gebieden raakten.
Met name in de Verenigde Staten werd voor tientallen miljarden dollars aan verzekerde schade gemeld. Zo waren er achttien rampen waarbij de schade opliep tot boven een miljard dollar.
Rampen zoals orkanen en natuurbranden zorgen er al meer dan tien jaar voor dat de uitbetalingen voor verzekeraars oplopen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Schade natuurrampen was 320 miljard dollar in 2024
Natuurrampen hebben vorig jaar wereldwijd voor ongeveer 320 miljard dollar, omgerekend ruim 310 miljard euro, aan schade veroorzaakt. Daarmee lag de schade beduidend...
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel
Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt...
Massaclaim van 240 miljoen euro tegen verzekeraar Achmea
Een groep consumenten daagt verzekeraar Achmea voor de rechter, in een massaclaim rond risicovolle hypotheken van dochteronderneming Staalbankiers. De ruim vierhonderd...