EU neemt juridische stappen tegen X om laks modereren
De Europese Unie maakt een begin met juridische stappen tegen X. Het voormalige Twitter verzuimt op te treden tegen desinformatie, haatberichten en ander ongewenst materiaal.
Dat stelt verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton. De strafprocedure kan het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Elon Musk boetes kosten die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet. In het ernstigste geval, en als de rechter dat goedkeurt, kan het platform zelfs tijdelijk worden geblokkeerd.
De Europese Commissie doet de komende tijd "met voorrang" nader onderzoek en kan in afwachting daarvan al voorlopige maatregelen opleggen. X kan voorstellen doen om de commissie tegemoet te komen en zo de zaak minnelijk op te lossen.
Het is voor het eerst sinds de nieuwe, strenge Europese regels van de zogeheten DSA een jaar geleden van kracht werden, dat de commissie de strafprocedure in stelling brengt tegen een internetplatform. De nieuwe regels schrijven voor dat platforms als X, Instagram, TikTok en Facebook hun gebruikers moeten beschermen tegen bijvoorbeeld nepnieuws, terroristisch materiaal en onlinehaat.
Waarschuwingen
X kreeg al meermaals waarschuwingen uit Brussel sinds Musk, zelfverklaard voorvechter van het onbegrensde vrije woord, het bedrijf overnam. Het bedrijf bracht op verzoek risico's in kaart, diende een transparantierapport in en beantwoordde vragen over onder meer de bestrijding van desinformatie over de oorlog tussen Israƫl en Hamas. Maar dat schoot te kort, is het voorlopige oordeel van de commissie.
De commissie gaat onder meer na of X zogeheten 'community notes', waarschuwingen bij dubieuze tweets, wel goed werken. Ook onderzoekt zij of het bedrijf wel genoeg aandacht en middelen aan de strijd tegen desinformatie besteedt. Datzelfde geldt voor de openheid van zaken die X zou moeten verschaffen over onder meer zijn werkwijze en advertentiebeleid.
Bron: ANP
Gerelateerd
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter
De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele...
Europese Rekenkamer: staatssteun voor herstel en industriebeleid strenger controleren
Sinds de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie (EC) haar staatssteunregels snel versoepeld, zodat EU-landen bedrijven overeind...
EU-Rekenkamer waarschuwt voor dubbele EU-financiering projecten
Het risico dat dezelfde energie- of ontwikkelingsprojecten in de EU-landen onterecht twee keer worden gesubsidieerd met EU-geld is zo groot, dat de Europese Rekenkamer...
Europese Rekenkamer bezorgd over oplopende schulden van EU
De Europese Rekenkamer is bezorgd over de oplopende schulden van de Europese Unie. Dat staat in het verslag over de Europese begroting van 2023.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...