Bedrijven schipperen tussen duurzaam en goedgevuld kerstpakket
Werknemers vinden dit jaar in hun pakket een koffiemok of waterfles, een rugzak van gerecyclede petflessen, ecologisch voedsel en minder papieren opvulmateriaal. Duurzame kerstpakketten zijn in trek.
Door de soms hogere prijs van duurzame producten zijn er ook veel bedrijven die wel een duurzamer kerstpakket willen, maar daar uiteindelijk niet voor kiezen. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP langs verkopers van kerstpakketten. Volgens online aanbieder Kerstpakketten.nl is een duurzaam kerstpakket vijftien tot twintig procent duurder dan een traditioneel pakket.
Veel bedrijven zetten duurzaamheid in hun wensenlijst op één, stelt Guyonne Hayen van Company of Gifts, dat onder andere kerstpakketten aanbiedt. Toch kiezen klanten vaak op het laatste moment voor de goedkopere, traditionele variant, door de hogere prijs van duurzame kerstpakketten. "Klanten haken af, omdat de prijs leidend is. De wens en de intentie voor duurzaamheid is er, maar die blijkt nog niet helemaal intrinsiek te zijn."
Schipperen
Volgens Sandra Scholten, eigenaar van webshop Life is a Gift, is het voor bedrijven een lastige afweging. "Bedrijven willen veel en vaak geven en dat gaat niet samen met duurzaamheid." Het is volgens Scholten daarom schipperen tussen óf een pakket waar minder in zit, óf meer producten die minder duurzaam zijn.
Een kerstpakket kost dit jaar gemiddeld zo'n 45 euro, blijkt uit de rondgang. Bij sommige bedrijven is dat iets meer dan voorgaande jaren. Dat komt deels door een verruiming van de werkkostenregeling dit jaar.
Naast de klassieke kerstpakketten kiezen bedrijven ook vaak voor een cadeaubon aan hun werknemers, of laten hen zelf iets uitkiezen. Vorig jaar kregen in totaal zo'n 7,4 miljoen werknemers in Nederland een kerstpakket of cadeaukaart, volgens brancheorganisatie Promotional Products Professionals.
Bron: ANP
Gerelateerd

Werkgevers bezorgd over hard oplopende lonen
Werkgevers zijn bezorgd over de aanhoudend hoge loonstijging in Nederland. Het zou een van de redenen zijn dat verschillende fabrieken in Nederland de deuren sluiten.

Loonkloof in mkb neemt af, inkomen van mannen nog wel hoger
Het modale salaris van mannen bedroeg in januari 2025 € 3.736,52 per maand. Bij vrouwen ligt dit op € 3.433,48 per maand, een verschil van 8,1 procent. Begin 2024...

Lonen in nieuwe cao's stegen vorig jaar gemiddeld 5,3 procent
Lonen in nieuwe cao-afspraken zijn vorig jaar gemiddeld 5,3 procent gestegen., De toename is minder sterk dan in 2023, maar de loonstijging is toch hoger dan "wat...

Cao-lonen dit jaar het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar
De gemiddelde cao-lonen zijn in 2024 het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers....

Loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd twaalf procent
Vrouwen verdienen gemiddeld twaalf procent minder per uur dan mannen. In de tien meest voorkomende beroepen waar overwegend mannen werken, is de loonkloof gemiddeld...