Governance commissie zoekt nieuwe voorzitter
Na de vaststelling van een nieuwe Corporate Governance Code door de vorige Monitoring Commissie Corporate Governance, was onduidelijk of er een opvolger van die commissie zou komen. Inmiddels is de commissie op zoek naar een nieuwe voorzitter.
Dat blijkt uit recente advertenties in NRC en het FD, waarin de commissie aangeeft dat er een vacature is voor het voorzitterschap. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is voornemens een nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance Code in te stellen per 1 januari 2024, zo stelt de advertentie.
Benoeming van de voorzitter en de leden van de commissie is voor een periode van vier jaar, met mogelijkheid tot herbenoeming voor een tweede termijn.
Besluit nieuwe code gepubliceerd
De jongste versie van de Corporate Governance Code, die eind 2022 werd gepresenteerd, is inmiddels wettelijk vastgelegd. Het aanwijzingsbesluit ten aanzien van de herziene code is recent gepubliceerd in het Staatsblad. Dit besluit gaat in op 1 januari 2024 en is van toepassing op het boekjaar 2023 en volgende.
De geactualiseerde Corporate Governance Code verlangt van vennootschappen dat zij jaarlijks verslag doen van de effecten van hun handelen op mens en milieu, de betrokkenheid van stakeholders en de mate waarin zij de geformuleerde doelstellingen hebben gehaald.
Verder wordt in de nieuwe code meer aandacht geschonken aan de impact van nieuwe technologieën en veranderende businessmodellen. De code kwam tot stand onder de vorige Monitoring Commissie, die onder voorzitterschap stond van Pauline van der Meer Mohr.
VOR
De zogenoemde 'schragende partijen' van de code (Eumedion, Euronext, FNV, CNV, VEB, VEUO en VNO-NCW) zijn samen met enkele andere partijen, waaronder de NBA, nog in gesprek over de verplichting van een Verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) voor ondernemingen.
In lijn met aanbevelingen van de Universiteit Leiden werd in de aanloop naar de nieuwe code bepleit om daarin een VOR verplicht te stellen. Ook de minister van Financiën wilde graag die verankering in de code.
De Commissie Corporate Governance heeft die aanbevelingen echter doorgeschoven naar een volgende herziening. De wens van de minister, ook onderschreven in een motie van D66, is om op korte termijn te komen tot een verplichte VOR. Anders kan worden overgegaan tot wettelijke verankering daarvan.
Gerelateerd
FNV stapt wegens onvrede uit Monitoring Commissie
Vakbond FNV stapt uit de Monitoring Commissie Corporate Governance Code, die toeziet op de kwaliteit van het bestuur bij beursgenoteerde bedrijven. FNV-vicevoorzitter...
Rode Loper behandelt 'Trias Politica' in twee delen
De reeks Rode Loper-dialoogsessies behandelt de 'Trias Politica' in de accountancy dit voorjaar in twee delen. Begin maart ging het over corporate governance, medio...
Minister hoopt op snelle toevoeging VOR aan Corporate Governance Code
Minister Steven van Weyenberg van Financiën is positief over het voorstel voor toevoeging van de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) aan de Nederlandse Corporate...
Handreiking?
Gaat de invoering van een verklaring omtrent risicobeheersing verschil maken? De accountant heeft een belangrijke rol naar het ondernemingsbestuur dat die verklaring...
Zijn we er toch ingetuind
Arjan Brouwer volgde de berichtgeving over de verklaring omtrent risicobeheersing, maar is teleurgesteld over de uitkomst. Om het beoogde doel te bereiken moeten...