Britse overheid 1,4 miljard kwijt aan fraude bij coronaleningen
De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen waarvoor de overheid volledig garant stond.
Tijdens de coronapandemie tuigde het Verenigd Koninkrijk een steunprogramma op om kleine en middelgrote ondernemers de kans te geven geld te lenen, zodat ze niet failliet zouden gaan. De overheid stond voor 100 procent garant voor het geval dat een ondernemer de lening niet kon terugbetalen.
Bij een deel van de leningen betaalden ontvangers van het geld vermoedelijk niet terug omdat ze frauderen, waarvoor de overheid nu opdraait. Vorig jaar ging het nog om 640 miljoen pond, maar dat bedrag is nu veel hoger.
Banken hebben tot nu toe in totaal 8,5 miljard pond ontvangen van de overheid omdat coronaleningen niet werden terugbetaald. Via het steunprogramma verstrekten banken zo'n 77 miljard pond.
Vermoedens
Deelnemende banken hebben bij 3,75 procent van alle onder het programma verstrekte leningen vermoedens van fraude, zo maakt de regering ook bekend. Barclays, dat het meeste krediet verstrekte, heeft vraagtekens bij 6 procent van alle leningen. Eerder dit jaar was nog maar 2,3 procent van deze coronaleningen van Barclays verdacht.
Bij een vergelijkbaar programma dat op grotere bedrijven was gericht zijn veel minder fraudeverdenkingen. Hier brengen banken tot nu toe een bedrag van 50 miljoen pond in verband met fraude, op een totaal van bijna 26 miljard pond aan leningen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...
'Nederland kan leren van schikkingspraktijken in de VS'
In Nederland worden fraudezaken bij bedrijven vaak afgehandeld met boetes. In de Verenigde Staten gaat dat anders: daar gaan schikkingen regelmatig gepaard met extra...
Fraudezaak treft voetbal, vliegmaatschappijen en nu ook ING
Het frauderende investeringsbedrijf 777 Partners veroorzaakt een golf van verwoesting in de financiële wereld, bij professionele voetbalclubs en in de luchtvaart....
Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM
De Nederlandse staat heeft tijdens de coronapandemie banken mogelijk een te groot voordeel gegeven tijdens de redding van KLM. Dat stellen onderzoekers van consultancybureau...