Nieuws

Megaclaim tegen Meta vanwege privacyschending

De Nederlandse Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) begint een claimzaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta Platforms, vanwege privacyschendingen op het sociale media-platform.

De stichting, die eerder al een zaak startte tegen TikTok, zegt voor alle Nederlandse Facebook-gebruikers 10,5 miljard euro te claimen en roept mensen op om zich aan te melden voor een procedure.

Het gaat om een kwestie waarvoor Facebook vorig jaar al een boete kreeg van 265 miljoen euro van de Ierse privacywaakhond DPC. Enkele jaren terug lekten de gegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers in de wereld uit naar hackers, die er vervolgens mee aan de haal gingen en zelfs telefoonnummers te koop aanboden.

Volgens SOMI heeft Meta "op grote schaal de privacywetgeving geschonden door onbevoegde personen toegang te geven tot de persoonsgegevens van Facebook-gebruikers". Door het lek zouden meer dan vijf miljoen mensen in Nederland zijn getroffen. Ook verwijt de stichting Meta dat het al jaren slecht omgaat met de gegevens van gebruikers.

Schadevergoeding

Elke Nederlandse gebruiker zou volgens SOMI daarom 500 euro schadevergoeding horen te krijgen. Voor elke Nederlandse gebruiker die in april 2021 door het datalek was getroffen zou de compensatie 1.000 euro moeten zijn, vindt de stichting.

Een woordvoerder van Meta in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar. Het hoofdkantoor in de Verenigde Staten heeft nog niet gereageerd op een verzoek om een reactie.

TikTok

De zaak tegen de populaire app TikTok draait om het verzamelen van gegevens van kinderen, zodat ze gericht reclames te zien krijgen zonder dat daar op de juiste manier toestemming voor is gevraagd. Ouders vinden dat de app de veiligheid en de privacy van hun kroost niet goed beschermt en willen volgens een eerdere verklaring van SOMI bij elkaar tot zo'n 1,4 miljard euro schadevergoeding.

De zaak tegen TikTok moet nog inhoudelijk door een rechter behandeld worden. Volgens SOMI gebeurt dat waarschijnlijk volgend jaar. De stichting zegt pas net ontvankelijk verklaard te zijn door de rechtbank in Amsterdam. Dat is nodig om de procedure te kunnen voortzetten.

In de zaak zijn ook nog twee andere stichtingen betrokken, Stichting Take Back Your Privacy en Stichting Massaschade & Consument. Zij zouden eerst nog afspraken met hun commerciƫle procesfinanciers op orde moeten brengen. Als zij ook ontvankelijk worden verklaard, moet een van de stichtingen als hoofdeiser worden aangewezen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.