Lichte stijging aandeel gemeenten met niet-goedkeurend oordeel rechtmatigheid
13,6 procent van de gemeenten heeft bij de verantwoording over 2022 een niet-goedkeurend oordeel op rechtmatigheid van de accountant gekregen; een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder (12,2 procent).
Dat meldde demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs in een brief aan de Tweede Kamer bij het rapport 'Integraal Overzicht Financiën Gemeenten 2023'.
46 van de 338 gemeenten kregen geen goedkeurende verklaring op rechtmatigheid: 39 hadden een verklaring met beperking en 7 een afkeurende verklaring.
Aanbestedingsregels
Net als voorgaande jaren is het niet naleven van de Europese aanbestedingsrichtlijn de voornaamste reden dat gemeenten geen goedkeurende verklaring op rechtmatigheid kregen (45 van de 46 gemeenten). Zeven gemeenten (waarvan zes ook rechtmatigheidsfouten hadden door het niet naleven van aanbestedingsregels) hadden fouten in het sociaal domein.
Van de 338 gemeenten hadden er vier geen goedkeurende verklaring op getrouwheid (1,2 procent, tegenover 0,3 procent in 2021). Deze kregen alle vier een verklaring met beperking. De oorzaak lag bij deze gemeenten in het sociaal domein. Het was onzeker of prestaties waren geleverd.
Eén gemeente had daarnaast het woonplaatsbeginsel in het kader van de jeugdzorg onnauwkeurig getoetst, bij een andere was onzeker of de baten uit verhuur en parkeren volledig waren verwerkt.
Markt
De meeste gemeenten worden net als vorig jaar gecontroleerd door Baker Tilly (54). Deloitte is de accountant van 46 gemeenten (-11) en BDO van 39 gemeenten (-10).
In totaal zijn er vijftien kantoren actief in deze markt, samen met twee gemeentelijke accountantsdiensten, GAD (Den Haag) en ACAM (Amsterdam). Net als in voorgaande jaren loopt het marktaandeel van grotere kantoren terug.
Gerelateerd
NBA publiceert Alert over controles van decentrale overheden
De NBA heeft Alert 48 gepubliceerd, over aanpassingen in de Gemeentewet en de Provinciewet en de gevolgen daarvan voor de controle en de controleverklaring bij decentrale...
Gemeenten voorzien dit jaar flinke stijging van uitgaven
Nederlandse gemeenten denken dit jaar ruim negen procent meer uit te geven dan hun begroting van vorig jaar. Daarmee gaan de uitgaven naar verwachting harder omhoog...
Gemeenten rekenen op grootste toename heffingsinkomsten sinds 2007
Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is een stijging van 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar en de grootste toename...
Gemeenten verwachten 1,1 miljard euro begrotingstekort in 2026
Gemeenten verwachten samen een begrotingstekort van 1,1 miljard euro te hebben in 2026. Vraag is of gemeenten in staat blijven om grote maatschappelijke opgaven,...
Gemeenten hielden ondanks hogere kosten meer geld over
Gemeenten hebben vorig jaar meer geld overgehouden dan in 2021. Ze waren weliswaar meer kwijt aan energietoeslagen en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, maar...