Oxfam Novib: ongelijkheid groter door lage belasting allerrijksten
Om de ongelijkheid in de wereld tegen te gaan moeten de belastingtarieven voor de rijkste mensen flink omhoog. Het vermogen van miljardairs stijgt met miljarden per dag, terwijl wereldwijd de lonen achterblijven op de sterk gestegen inflatie, aldus de ontwikkelingsorganisatie.
Dat stelt Oxfam Novib in haar ongelijkheidsrapport Survival of the Richest, dat is uitgebracht in aanloop naar het jaarlijkse World Economic Forum in het Zwitserse Davos. De organisatie hoopt met het rapport een "kritisch debat" aan te zwengelen; tijdens de topbijeenkomst, maar ook in Nederland.
Volgens Oxfam Novib groeit het vermogen van miljardairs over de hele wereld met 2,7 miljard dollar per dag, omgerekend zo'n 2,5 miljard euro. Tegelijkertijd ziet de organisatie dat 820 miljoen mensen honger lijden en dat lonen niet evenredig meestijgen met de inflatie.
"Op dit moment worstelen miljarden mensen met stijgende prijzen voor energie en voedsel. Er moet snel iets gebeuren om deze schandalige trend van wereldwijde economische ongelijkheid aan te pakken die al decennia onze samenlevingen ontwricht", stelt algemeen directeur van Oxfam Novib Michiel Servaes.
Nederland
Ook in Nederland is de ongelijkheid volgens Servaes aanwezig. "De rijkste 1 procent bezit 26 procent van het gezamenlijke Nederlandse vermogen, tegelijkertijd betalen de rijkste mensen relatief minder belasting dan de rest van Nederland." Hij vindt daarom dat het aanpakken van ongelijkheid en het zwaarder belasten van vermogens een "speerpunt" van het beleid in Nederland moeten worden. Door "extreme rijkdom" aan te pakken en eerlijker te verdelen, kunnen volgens Servaes meer mensen aan armoede ontsnappen.
In aanloop naar het World Economic Forum, dat maandag begint, roept Oxfam Novib regeringen over de hele wereld op tot actie. Bijvoorbeeld belastingtarieven van tenminste 60 procent op de hoogste inkomens. Overheden zouden zich daarbij vooral moeten richten op het belasting heffen op vermogen. Daarover gelden volgens de organisatie nu nog relatief lage belastingtarieven, ook in Nederland.
De belastinginkomsten zouden vervolgens moeten toekomen aan zaken die de ongelijkheid tegengaan, vindt Oxfam Novib. Bijvoorbeeld door te investeren in onderwijs, voedselzekerheid en het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg.
WEF-rapport
Het World Economic Forum (WEF) bracht in aanloop naar de bijeenkomst in Davos zelf een global risks report uit. Het forum verwacht voor de komende jaren lagere groei, minder wereldwijde investeringen en een teruggang in globalisering.
Het WEF spreekt in de risicoanalyse van een "achteruitgang van de menselijke ontwikkeling", na decennia van vooruitgang.
Bron: ANP/Oxfam Novib/Accountant
Gerelateerd
Consumentenvertrouwen neemt verder af in november
Het consumentenvertrouwen is in november verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat dan in...
Europese Commissie verwacht na stagnatie weer economische groei
Na een lange tijd van economische stagnatie gaat de Europese economie er de komende tijd weer op vooruit. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar gepresenteerde...
Allianz: Nederland hard geraakt door handelsbeleid Trump
De handelsbeperkingen die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren zullen leiden tot een lagere wereldwijde economische groei, waarschuwt Allianz...
ING verwacht 'behoorlijke' kwartaalgroei Nederlandse economie
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal opnieuw gegroeid, is de verwachting van onderzoekers van ING. Zij gaan uit van een groei van ongeveer 0,3 tot 0,5...
DNB-baas Knot: meer risico's financiële stabiliteit EU door Trump
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico's voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit zegt...