FTM: Nederland minst transparante EU-land bij openbare aanbestedingen
Nederland is het slechtst presterende EU-land op het gebied van transparantie bij openbare aanbestedingen. Van elke euro die de overheid betaalt aan private partijen is meer dan zestig cent 'onzichtbaar'.
Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money. In tegenstelling tot veel andere landen deelt de Nederlandse overheid veelal niet veel meer dan het door de EU verplichte minimum aan informatie. En de informatie die wel gedeeld wordt, klopt soms niet, aldus FTM.
In 2019 ontving Nederland bijna 200.000 euro EU-subsidie om dit probleem aan te pakken. Het ministerie van Binnenlandse zaken startte in samenwerking met Open State Foundation het project Contract Register in the Netherlands.
Dit project resulteerde recent in de website 'Zakendoen met het rijk', maar een en ander leidt volgens FTM nog tot weinig verbetering. Voor echte verandering is een mentaliteits- en cultuurverandering nodig, zo stellen critici.
Baat bij transparantie
Andere Europese landen hebben juist veel baat bij transparantie, beschrijft FTM. Zo kon Litouwen tijdens de coronacrisis dankzij openbare aanbestedingsdata eenvoudig red flags ontdekken tussen de vele aanbieders van medische hulpmiddelen. In Oekraïne zorgde meer transparantie voor veertig procent besparing op de inkoop van medicijnen.
Nederland worstelt ondertussen nog altijd met kwesties als de omstreden 'mondkapjesdeal' met Sywert van Lienden en zijn zakenpartners. Schimmigheid rondom de rol van bewindslieden is daarbij troef, ondanks langdurig onderzoek door forensisch accountants van Deloitte.
Gerelateerd
'Ministerie overtrad aanbestedingsregels met deal Rijkspassen'
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bij de aanbesteding van 150 duizend nieuwe Rijkspassen voor ambtenaren de regels overtreden.
Aanbestedingen wederom pijnpunt bij gemeenten
86 procent van de 380 gemeenten heeft over verslagjaar 2018 een goedkeurend oordeel voor rechtmatigheid gekregen. Dat is 1 procentpunt minder dan over 2017. Bij...
Staat wil 'schikkende bedrijven' kunnen uitsluiten bij aanbesteding
De Nederlandse Staat onderzoekt de mogelijkheid om bedrijven die na een wetsovertreding hebben geschikt met justitie, uit te sluiten bij aanbestedingen. Gewerkt...
Jaar cel voor corrupte ambtenaar die wagenpark Defensie beheerde
De rechtbank in Rotterdam heeft voormalig ambtenaar Jacques H. veroordeeld tot een jaar cel wegens corruptie. De inmiddels 65-jarige H. beheerde het wagenpark van...
Actieagenda voor beter aanbesteden
Publiceer als inkoper zo vroeg als mogelijk voorgenomen aanbestedingen en zorg voor transparante voorwaarden, zodat er geen onredelijke eisen gesteld worden aan...