Duitse kantoren BNP Paribas doorzocht om kwestie dividendfraude
Justitie in Duitsland heeft kantoren van de bank BNP Paribas in Frankfurt doorzocht. Het onderzoek bij de Franse bank is onderdeel van een groot onderzoek naar jarenlange fraude met dividendbelasting. Die affaire heeft de Duitse schatkist miljarden euro's gekost, schatten experts.
Een woordvoerder van BNP Paribas bevestigde een eerder bericht van Handelsblatt over de doorzoekingen van zijn Duitse kantoren. Een woordvoerder van de openbaar aanklager in Keulen meldde dat er onderzoeken bij een bank lopen, maar gaf de naam van het bedrijf niet prijs.
Het onderzoek draait om het 'cum/ex-schandaal', het zogenoemde 'dividendstrippen'. Daarbij wisselden enorme pakketten aandelen razendsnel van eigenaar rond de datum dat dividend werd uitbetaald over die stukken. Vervolgens vroegen zowel de koper als de verkoper dividendbelasting terug, terwijl maar één van die twee partijen die belasting had betaald.
ABN Amro en accountants
In 2019 en 2020 waren er ook invallen bij ABN Amro in Frankfurt. ABN Amro zei aan alle onderzoeken te hebben meegewerkt en ook aan alle belastingverplichtingen in Duitsland te hebben voldaan.
Ook bij KPMG in Frankfurt deed het OM een inval. Belastingadviseurs van KPMG traden in het verleden namens ABN Amro op in een geschil met de Duitse belastingdienst over dividendbelasting. Ook een fiscalist van Deloitte wordt genoemd in het omvangrijke CumEx-dossier.
Voor betrokkenheid bij de zwendel zijn verschillende bankiers, handelaren, advocaten en financieel adviseurs aangeklaagd. Vorige maand legde de rechtbank in Bonn een oud-belastinginspecteur, die gezien wordt als bedenker van de truc, acht jaar cel op.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd
Ruim honderd miljoen euro schade door onlinefraude in 2023
De politie kreeg vorig jaar zeventigduizend meldingen en aangiften van onlinefraude. De totale financiële schade bedroeg ruim honderd miljoen euro.
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...
'Nederland kan leren van schikkingspraktijken in de VS'
In Nederland worden fraudezaken bij bedrijven vaak afgehandeld met boetes. In de Verenigde Staten gaat dat anders: daar gaan schikkingen regelmatig gepaard met extra...