Duitse EY-accountants leveren licentie in om straf rond Wirecard te ontlopen
De Duitse toezichthouder op het accountantsberoep, Apas, heeft onderzoeken tegen vier EY-accountants die betrokken waren bij de controle van Wirecard gesloten, omdat de vier hun licenties hebben ingeleverd en het beroep hebben verlaten.
Dat meldt de Financial Times, na eerdere berichtgeving in de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Volgens de Duitse wet kan de Apas alleen mogelijk wangedrag van actieve accountants onderzoeken en bestraffen. Daarvoor moeten die accountants staan ingeschreven in de Duitse kamer van openbaar accountants WPK.
Drie van de vier ex-accountants waren als partner van EY destijds betrokken bij de controle van het Duitse betalingsbedrijf Wirecard. Eén daarvan was nog verbonden aan EY, de andere partners hadden de organisatie al verlaten.
Van twaalf naar acht
Volgens de FT maakten de vier deel uit van een groep van twaalf huidige en voormalige EY-medewerkers, die door toezichthouder Apas zijn onderzocht nadat Wirecard in juni 2020 failliet ging. Bij ernstige overtredingen kan de Apas accountants tijdelijk of permanent schorsen en boetes opleggen tot maximaal € 500.000.
De toezichthouder heeft tegenover de FT bevestigd dat het onderzoek naar de EY-medewerkers nu nog maar acht personen betreft. "Als een aanstelling als auditor om welke reden dan ook wordt geschrapt, eindigt op juridische gronden ook het professionele toezicht."
EY bevestigt tegenover de krant dat "individuele accountants hebben besloten afstand te doen van hun vergunning als accountant", maar geeft verder geen commentaar.
Snijden in personele bezetting
Ondertussen meldt de FT ook dat de Duitse tak van EY afscheid wil nemen van nog eens 380 medewerkers en veertig partners, om de winstgevendheid op peil te houden in de nasleep van de Wirecard-affaire.
De betreffende partners komen voor een belangrijk deel uit de auditpraktijk, aldus de zakenkrant. Of het snijden in de kosten mogelijk ook verband houdt met de voorgenomen splitsing van EY vermeldt de FT niet.
In juni 2020 maakte de Duitse betalingsverwerker Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden op de balans mogelijk nooit had bestaan. Het bedrijf trok daarop zijn jaarcijfers van de afgelopen jaren in en vroeg uitstel van betaling aan.
Gerelateerd
De jarenlange strijd van een FT-journalist
De Britse onderzoeksjournalist Dan McCrum ontdekte al in 2014 dat er zaken niet klopten bij de Duitse betaaldienstverlener Wirecard. Maar het definitieve bewijs...
Beleggers hopen geld terug te krijgen na Wirecard-schandaal
Beleggers eisen in een massaclaim 750 miljoen euro schadevergoeding voor de ondergang van het Duitse betaalbedrijf Wirecard, waardoor zij veel geld hebben verloren....
Bestuurders Wirecard moeten 140 miljoen schadevergoeding betalen
Drie oud-bestuurders van de failliete Duitse betaalverwerker Wirecard moeten een schadevergoeding van 140 miljoen euro plus rente betalen. Dat heeft een rechter...
VEB vraagt EY om opheldering over herstructurering accountantstak
Beleggersorganisatie VEB heeft EY om uitleg gevraagd over doorgevoerde veranderingen in de juridische structuur van de Nederlandse accountantspraktijk.
Weer twee oud-bestuurders Wirecard aangeklaagd
De Duitse openbare aanklager heeft dinsdag bekendgemaakt dat twee voormalige topbestuurders van Wirecard zijn aangeklaagd.