AD: Jongeren willen steeds vaker zzp'er worden
Steeds meer jongeren willen zelfstandig ondernemer worden. Meer zeggenschap over werktijden en beter loon zouden de belangrijkste redenen zijn voor jongeren om zzp'er te worden.
Dat meldt het AD op basis van analyses van arbeidsmarktdeskundigen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel bevestigen de ontwikkeling.
De opmars van het ondernemerschap onder jongeren is opmerkelijk, in een tijd waarin er flinke tekorten zijn in de arbeidsmarkt. Het is momenteel makkelijker dan ooit om een contract te krijgen.
Cijfers van het CBS laten echter zien dat het aantal zelfstandig ondernemers in het derde kwartaal weer flink is gestegen. Momenteel telt Nederland 1,2 miljoen zzp'ers. Vooral in de zorg- en welzijnsberoepen groeit het aantal hard, gevolgd door technische, commerciële en ICT-beroepen.
Werktijd zelf bepalen
Arbeidsmarktdeskundigen zien de trend niet gauw keren, ook al is de verwachting dat de werkloosheid in 2023 weer iets zal stijgen. Het zelf kunnen bepalen van werktijden en meer verdienen zijn volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV de belangrijkste redenen voor het kiezen voor het ondernemerschap. "Vooral in krappe sectoren waar met roosters wordt gewerkt, zoals in de kinderopvang, zorg en het onderwijs, geven mensen aan dat ze zelf over hun werktijden willen gaan", aldus Witjes.
Steeds meer jongeren beginnen ook een eigen bedrijf. Volgens het CBS is er een flinke stijging te zien van 11 procent in de leeftijdscategorie tussen de 25 en 40 jaar.
AD: 'Jongeren willen niet meer onder een baas werken: aantal zzp’ers blijft groeien'
Gerelateerd

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...

Zzp'ers in Utrecht en Brabant rekenen hoogste uurtarief
Gemiddeld rekenen zzp'ers in Nederland € 81 per uur. Zzp'ers in Utrecht en Noord-Brabant hanteren het hoogste uurtarief van alle provincies: € 84. In Friesland ligt...

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.