Banken beloven meer diversiteit in top, maar geen vrouw benoemd
De grootste banken van Europa lopen achter op hun belofte om meer vrouwen aan te stellen in topfuncties. In de afgelopen twee jaar is er geen bank geweest die een vrouw de hoogste positie liet bekleden.
Dat blijkt uit een analyse van persbureau Bloomberg. In de afgelopen twee jaar werd bijna de helft van de topbestuurders van de dertig grootste banken van Europa vervangen. Veel van Europa's grootste banken hebben herhaaldelijk beloofd de genderdiversiteit in hun top te vergroten. Het onderwerp wordt ook voor investeerders en toezichthouders steeds belangrijker. Maar als er een vacature aan de top vrijkomt, blijven de kredietverstrekkers mannen boven vrouwen verkiezen.
Goed voor innovatie en betrokkenheid
Er moet actie worden ondernomen om meer gendergelijkheid in leidinggevende functies te bereiken, schrijven kenners van researchbedrijf en marktanalist Morningstar in een rapport. Daarin staat dat een hoge mate van diversiteit op de werkplek de innovatie en betrokkenheid van werknemers kan verbeteren. Er zijn ook aanwijzingen dat bedrijven met een hoge mate van genderdiversiteit financieel beter presteren dan hun collega's.
Onder de veertien banken die sinds 2020 een nieuwe bestuursvoorzitter kregen, bevinden zich enkele van de grootste namen in de financiële wereld. Zo kenden onder andere Barclays, Credit Suisse, HSBC, Santander en UBS een wissel aan de top. Bij de laatste bank kwam voormalig ING-baas Ralph Hamers aan het roer te staan. Bij ING werd Hamers opgevolgd door Steven van Rijswijk.
Bron: ANP
Gerelateerd
Loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd twaalf procent
Vrouwen verdienen gemiddeld twaalf procent minder per uur dan mannen. In de tien meest voorkomende beroepen waar overwegend mannen werken, is de loonkloof gemiddeld...
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
DNB: versoepeling van bankenregels is slecht idee
Een versoepeling van de regels voor de bankensector is een slecht idee. Daarop hamert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens de jaarvergadering...
Volksbank kiest PwC als nieuwe accountant
Op voordracht van de raad van commissarissen van de Volksbank heeft aandeelhouder NLFI op 17 oktober PwC benoemd als controlerend accountant voor de Volksbank, voor...