Rabobank vraagt DNB om meer tijd voor opruimen witwasdossier
De Rabobank heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) om meer tijd gevraagd voor het op orde brengen van klantendossiers. Dat komt naar voren bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank.
Eind 2021 kreeg de Rabobank van DNB de opdracht om tekortkomingen in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) op te lossen. DNB startte ook een 'punitief handhavingstraject' en deelde al een boete uit. Ook werden aan de bank aanvullende eisen opgelegd.
Het op orde krijgen van de klantendossiers heeft volgens de bank "de hoogste prioriteit", maar het moet in een "dynamische context van het hoge tempo van sancties tegen Rusland, krappe arbeidsmarktomstandigheden en nieuwe regelgeving". Daarom heeft de bank aan DNB gevraagd om verlenging van de deadline, die nu nog gesteld is op medio december 2023.
Ondertussen heeft de Rabobank al duizenden extra medewerkers aangetrokken om zaken te herstellen. Op de afdeling klantonderzoek werken nu liefst 6400 mensen.
Stijgende kosten
Het witwasdossier hangt "als een deken boven het halfjaarresultaat", zo schrijft het FD. De Rabobank zag de nettowinst met ruim een kwart dalen naar bijna 1,6 miljard euro. De kosten stegen met bijna tien procent, vooral door het aantrekken van meer mensen en investeringen in ict rondom het witwasdossier.
Bovendien hangt de bank een onderzoek van het OM boven het hoofd, met mogelijke vervolging voor (oud)bestuurders, aldus het FD. Daarmee is ook bestuursvoorzitter Wiebe Draijer, die per 1 oktober vertrekt, "nog niet van de Rabobank af".
Sancties tegen Rusland
Ook het sanctiebeleid tegen Rusland vraagt om inzet van veel mensen, want alle transacties moeten naast de sanctielijst worden gelegd. Volgens topman Draijer ingewikkeld en nauwkeurig werk, "waar enorme boetes op staan als je het verkeerd doet".
De invloed van de oorlog is vooral zichtbaar in de kredietvoorzieningen, mede door de beslissing om Rusland de rug toe te keren. Rabobank was in Rusland vooral met dochterbedrijf DLL actief. Dat bedrijf houdt zich vooral bezig met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines.
Het betreffende leningenboek is volgens de huidige waarde goed voor ongeveer 400 miljoen euro. Zo'n 300 miljoen euro daarvan vreest Rabobank nooit meer terug te krijgen.
ABN Amro
Van de drie grootbanken heeft de Rabobank het meeste aan klantendossiers te herstellen, maar ook de andere banken hebben er veel menskracht in moeten steken. Het FD meldt dat ook ABN Amro de kosten van witwasonderzoek ziet oplopen.
Die bank zet nog eens 34 miljoen euro extra opzij voor het bestrijden van witwassen, na in het eerste kwartaal van dit jaar al vijftig miljoen extra in de controle van klantendossiers te hebben gestoken.
Gerelateerd
Interessante visies op Wwft-meldplicht bij Accountantskamer en CBb
Recent heeft het CBb een uitspraak gedaan in een beroepsprocedure naar aanleiding van een tuchtzaak tegen een accountant bij de Accountantskamer. In dit artikel...
OM eist dertig maanden celstraf tegen verdachte van witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden celstraf tegen een 62-jarige man, wegens witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal gaat het om 1,8 miljoen...
Nemen we al afscheid van de oude kopie ID?
De witwas- en privacywetgeving zitten elkaar soms in de weg, aldus John Weerdenburg. Daardoor belanden accountants in de praktijk mogelijk in een spagaat.
Anderhalf miljoen euro witgewassen via zorgfraude
Een 41-jarige vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro, door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. Het...
BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken...