FIU: weer meer meldingen van ongebruikelijke transacties
Het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door meldingsplichtige instellingen blijft oplopen. Ook door accountants werd vorig jaar meer gemeld. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2021 van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland).
In totaal werden vorig jaar ruim 1,2 miljoen ongebruikelijke transacties gemeld, door bijna tweeduizend verschillende meldingsplichtige instellingen. De totale waarde van de verdacht verklaarde transacties bedroeg in 2021 ruim 15,3 miljard euro. Omdat het vaak gaat over grensoverschrijdende geldstromen is dat bedrag niet gelijk te stellen aan mogelijk beslagresultaat en/of incassoresultaat van eenzelfde omvang in Nederland, benadrukt de FIU.
FIU-Nederland verklaarde in 2021 96.676 transacties verdacht, verdeeld over 18.238 dossiers, die ter beschikking zijn gesteld aan de (bijzondere) opsporingsdiensten en inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
De verdachte transacties hadden betrekking op een grote diversiteit aan mogelijke delicten, zoals corruptie, fraude en witwassen, maar ook bijvoorbeeld terrorismefinanciering, ondergronds bankieren, kinderporno en mensenhandel. Het aantal meldingen van witwassen was daarbij veruit het hoogste.
Meer meldingen door accountants
Het aantal meldingen van verdachte transacties vanuit het accountantsberoep is in 2021 gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2020 meldden accountants 2.466 keer, afgelopen jaar steeg het aantal meldingen naar 2.741. Belastingadviseurs meldden juist iets minder: in 2020 nog 383 keer, vorig jaar 323 keer. Advocaten bleven in 2021 steken op een schamele 13 meldingen bij de FIU, nog minder dan de 21 over 2020.
Veruit de grootste aantallen meldingen komen van banken en andere financiële instellingen, zoals betaaldienstverleners. Opvallend is een grote stijging in het aantal meldingen door ‘wisseldiensten virtuele valuta’: 190.345 keer over 2021, tegen ruim zevenduizend meldingen het jaar ervoor.
Meer verdachte transacties vanaf 2020
Vanaf 2016 tot en met 2019 schommelde het aantal verdachte transacties tussen de 39.000 en 57.000 per jaar. Vanaf 2020 heeft FIU-Nederland vervolgens een sterke stijging laten zien in het aantal transacties dat verdacht is verklaard. In 2020 waren het er net iets meer dan 100.000, dit jaar net iets minder.
De stijging is volgens de FIU het resultaat van onder andere investeringen in capaciteit en versterking van de effectiviteit en efficiëntie, via verbeteringen in technologie, kennis en expertise.
Op 5 juli heeft de minister van Justitie en Veiligheid het jaaroverzicht 2021 van FIU-Nederland aangeboden aan de Tweede Kamer.
Gerelateerd
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...