UWV-onderzoek: Inhoud van functies verandert sterk door technologische ontwikkelingen
Drie op de tien werkgevers verwachten dat de komende vijf jaar nieuwe banen ontstaan door technologische ontwikkelingen. Ook zullen functies in hun organisaties sterk gaan veranderen door ontwikkelingen zoals digitalisering, automatisering en robotisering.
Verder verwacht een op de tien werkgevers wel dat ook banen zullen verdwijnen door technologische ontwikkelingen. Omdat banen sterk zullen veranderen is het van belang voor werknemers om zich te blijven ontwikkelen, zodat zij kunnen inspelen op veranderingen in hun functies of het verdwijnen ervan. Dat blijkt uit het UWV-werkgeversonderzoek.
Dertig procent van de werkgevers verwacht dat de komende vijf jaar nieuwe banen zullen ontstaan. Grote werkgevers denken vaker (51 procent) dat technologische ontwikkelingen tot nieuwe banen zullen leiden dan kleine (29 procent) en middelgrote werkgevers (36 procent).
Sectoren
Ook zijn er verschillen te zien tussen sectoren. Werkgevers in de sector informatie & communicatie verwachten relatief vaak (69 procent) dat er nieuwe banen zullen bijkomen. Ook werkgevers in het openbaar bestuur (zoals rijksoverheid, provincies en gemeenten) en werkgevers in de industrie denken vaker dan gemiddeld dat de komende jaren nieuwe banen zullen ontstaan als gevolg van technologische ontwikkelingen.
Werkgevers in het openbaar bestuur verwachten ook vaker dat technologische ontwikkelingen zullen leiden tot banenverlies (29 procent). Werkgevers in de sectoren onderwijs, gezondheids- & welzijnszorg en de bouwnijverheid verwachten het minst vaak dat de komende jaren door digitalisering, automatisering of robotisering banen zullen verdwijnen.
Aan het UWV-onderzoek werkten 3.061 werkgevers mee, afkomstig uit bijna alle bedrijfssectoren. Het onderzoek vond plaats van september tot half november 2021.
Bron: UWV
Gerelateerd

Werkzoekenden worden liever barista dan assistent-accountant
De 'gevorderd assistent-accountant' is als functie bij werkzoekenden niet erg geliefd, blijkt uit onderzoek van vacatureplatform Indeed. Mensen worden liever barista.

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.