Taskforce moet boekhouding overheid weer op orde brengen
Om de boekhouding van de overheid weer op orde te brengen tuigt minister Sigrid Kaag van Financiën een 'taskforce' op. Die moet zorgen dat het kabinet teruggaat naar degelijk financieel beleid en een ordentelijk begrotingsproces.
De taskforce is nodig, omdat de Algemene Rekenkamer tijdens Verantwoordingsdag voor het derde jaar op rij zorgen uitte over het beheer van en de verantwoording over de overheidsuitgaven. Van bijna vijf procent van de verplichtingen die de rijksoverheid in 2021 aanging, is onduidelijk of ze rechtmatig zijn.
De Algemene Rekenkamer concludeert in haar verantwoordingsonderzoek dat de crisis structurele zwakheden in de bedrijfsvoering van het Rijk heeft blootgelegd. Deels zijn die ook te herleiden tot onvoldoende bezetting van financiële en ondersteunende functies bij de rijksoverheid. Dit speelt bijvoorbeeld bij de ministeries van VWS en Defensie en de Belastingdienst.
Pinpas terug
De Tweede Kamer debatteerde op 9 juni over de verantwoordingsstukken van 2021. Daarvoor kwamen premier Rutte, minister Kaag en staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) naar de Kamer.
De Kamer gaf daarbij aan zich regelmatig gepasseerd te voelen bij grote uitgaven die de overheid doet. Te vaak doet de regering een beroep op een uitzonderingsclausule die alleen bedoeld is voor crisissituaties. "Wij willen onze pinpas terug", aldus VVD-Kamerlid Eelco Heinen tijdens het debat.
Geen excuus
Een groot deel van de uitgaven die niet goed verantwoord zijn, zijn niet op tijd aan de Kamer voorgelegd, erkende minister Kaag. Ook speelde vorig jaar de coronacrisis nog een grote rol, maar dat is volgens de bewindsvrouw geen excuus. Ze wil terug naar financieel beheer waar "de uitzondering weer de uitzondering is".
Kaag sprak tegenover de Tweede Kamer van een "koersverandering" en beloofde verbetering. De minister maakte daarbij wel een voorbehoud en durft "niet te garanderen dat alle problemen volgend jaar zijn opgelost".
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd

Minister Heinen wil Auditdienst Rijk niet onderbrengen bij Algemene Rekenkamer
Minister Eelco Heinen van Financiën ziet af van plannen om de Auditdienst Rijk (ADR) onderdeel te maken van de Algemene Rekenkamer. Hij wil alleen de samenwerking...

Rekenkamer onderzoekt gevolgen van verwerpen begroting door parlement
De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de Tweede Kamer de gevolgen in kaart gebracht van het verwerpen van een oorspronkelijke ontwerpbegroting door het parlement.

EY: politie heeft financiële huishouding niet op orde
De politie heeft onvoldoende zicht op de eigen financiële huishouding. De kosten van de informatievoorziening stijgen snel, het IT-landschap is verouderd en de sturing...

Kabinet start met structurele bezuiniging bij Rijksoverheid
Het kabinet wil dat de Rijksoverheid effectiever en efficiënter gaat werken en daarbij duidelijke keuzes maakt. Bijvoorbeeld als het gaat om externe inhuur, administratieve...

Samenwerking tussen wetenschap en Algemene Rekenkamer breidt zich uit
De enkele jaren geleden ingezette versterkte samenwerking tussen de wetenschap en de Algemene Rekenkamer leidt tot intensievere vormen van kennisuitwisseling en...