Nieuws

OM eist in hoger beroep ruim vier jaar cel tegen oud-topman Eurocommerce

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij het gerechtshof in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar en drie maanden geëist tegen de oud-topman van vastgoedontwikkelaar Eurocommerce.

De rechtszaken rondom het vastgoedconcern Eurocommerce slepen al jaren en draaien om valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. De Eurocommerce-groep was één van de grootste projectontwikkelaars in Nederland en had in 2010 voor meer dan een miljard euro op de balans staan. Tijdens de kredietcrisis kwam het concern in de problemen en in 2012 ging de groep failliet. De banken, de gemeente Almere en bouwbedrijf Wessels Rijssen eisten meer dan 734 miljoen euro in het faillissement.

Voormalig topman Ger Visser werd wegens valsheid in geschrifte in 2016 al door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en zes maanden, waartegen hij in beroep ging. Eind 2020 werd hij door een andere rechtbank opnieuw veroordeeld voor drie jaar.

Faillissementsfraude

Volgens de advocaat-generaal is daarnaast ook sprake van faillissementsfraude. Hij stelde tijdens het hoger beroep dat Visser wist dat Eurocommerce en hijzelf failliet zouden gaan en dat hij daarop geld en goederen is gaan veiligstellen. Zo droeg hij een paardenstal ruim onder marktwaarde aan zijn zoon over, gingen er grote geldbedragen en een villa naar zijn vrouw en ging een hotel/restaurant voor één euro naar zijn dochter. Schuldeisers bleven benadeeld achter voor een bedrag tussen 10 en 15 miljoen euro.

Na het requisitoir heeft de oud-topman het Gerechtshof opnieuw gewraakt; een eerdere poging om het hof te wraken werd afgewezen. Ook door de zoon en dochter zijn wrakingsverzoeken gedaan, die op 21 juni 2022 in Arnhem worden behandeld. De zaak tegen de echtgenote van Visser gaat verder op 24 juni aanstaande.

Accountant

Ook de controlerend accountant van Eurocommerce, werkzaam bij Nijhof Groep uit Deventer, werd destijds meegesleept in het faillissement van het vastgoedbedrijf. De accountant had onterecht goedkeurende verklaringen afgegeven bij de jaarrekeningen van Eurocommerce over 2008, 2009 en 2010.

De Accountantskamer oordeelde eind 2015 dat hij onvoldoende professioneel-kritisch was geweest en legde hem een doorhaling in het register op voor zes maanden. Een kantoorgenoot kreeg een lichtere straf. De Nijhof Groep ging in de aanloop naar die tuchtzaak ten onder vanwege de dreiging van grote schadeclaims. Verzekeraar NN draaide uiteindelijk op voor een miljoenenschade.

Bron: OM/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.