Auditdienst Rijk onderzoekt klokkenluiderskwestie NPO
Het kabinet laat de Auditdienst Rijk onderzoek doen naar de gang van zaken rondom een melding van een klokkenluider bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat meldt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Media) in een brief aan de Tweede Kamer.
Het gaat om een klokkenluider die eerder melding maakte over constructies waarmee het salarisplafond in de publieke omroep zou worden ontweken. Daarop werd de klokkenluider volgens BNR Nieuwsradio in contact gebracht met Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Deze ambtenaar had echter een privérelatie met toenmalig NPO-baas Shula Rijxman. Als de klokkenluider dit had geweten, was deze nooit naar het ministerie gestapt met signalen over hoge salarissen bij de publieke omroep, aldus BNR.
Rijxman, inmiddels wethouder in Amsterdam, zegt dat ze niet door de klokkenluider is benaderd en ook niet is geïnformeerd over het bestaan van de klokkenluider of misstanden bij de NPO. Bezien wordt nog of Rijxman de gedragscode van de NPO heeft geschonden, door bij de compliance officer van de omroep destijds geen melding te maken van mogelijke belangenverstrengeling.
Privé en zakelijk gescheiden
Topambtenaar Hammersma zei eerder dat het signaal van de klokkenluider wel degelijk is opgepakt. In een verklaring stelt zij dat ze het gesprek daarmee "in alle vertrouwen gevoerd" heeft en de kwestie alleen met de minister heeft gedeeld. "Ik houd privé en zakelijk altijd gescheiden en dat is ook hier zo geweest."
De huidige NPO-voorzitter Frederieke Leeflang antwoordde eerder op vragen van BNR dat de NPO de gang van zaken voor de klokkenluider betreurt. “Klokkenluiders moeten altijd hun verhaal kwijt kunnen en van vertrouwelijkheid kunnen uitgaan.”
ADR
De Auditdienst Rijk (ADR) gaat zich volgens minister Dijkgraaf buigen over de vraag "hoe er is gehandeld in deze situatie en hoe dit zich verhoudt tot de rijksbrede en departementale regels en procedures en codes bij dergelijke meldingen".
Dijkgraaf hecht in de brief aan de Kamer “groot belang aan een transparante en veilige organisatie” en benadrukt dat ook zijn deur openstaat voor de klokkenluider om over de kwestie te praten.
Bron: Tweede Kamer/BNR
Gerelateerd
Twee klokkenluiders in VS strijken tientallen miljoenen dollars op
Het aan het licht brengen van schandalen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC kan erg lucratief zijn. Twee klokkenluiders ontvangen in totaal 98 miljoen dollar...
AI-personeel bezorgd over slecht toezicht AI-bedrijven
Grote AI-bedrijven zoals OpenAI en Google Deepmind zijn niet transparant genoeg over de risico's van kunstmatige intelligentie. Financiële belangen dwarsbomen effectief...
Auditdienst Rijk mag 'alles zien' rondom order voor Franse onderzeeboten
De Auditdienst Rijk (ADR) mag de offerte van de Franse onderzeebootbouwer Naval gewoon onderzoeken. Het ministerie van Defensie heeft de regels voor de controle-eisen...
Veel meer mensen voor advies naar Huis voor Klokkenluiders
Vorig jaar namen 369 mensen contact op met het Huis voor Klokkenluiders, vanwege het vermoeden van een misstand op het werk. Dat is een toename van ruim vijftig...
Richard van Hienen nieuwe algemeen directeur Auditdienst Rijk
Drs. ing. Richard van Hienen RA wordt de nieuwe algemeen directeur Auditdienst Rijk bij het ministerie van Financiën. Hij volgt Adrie Kerkvliet op, die in oktober...