Hoogleraar vertrekt voorafgaand aan intern onderzoek UvA
Hoogleraar Hein Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft zijn ontslag ingediend, nadat de universiteit had laten weten een intern onderzoek in te stellen naar verborgen sponsoring van het salaris van Vermeulen. Een woordvoerder van de UvA zegt na berichtgeving in Nieuwsuur dat Vermeulen zelf besloot te vertrekken.
De universiteit wilde intern onderzoek doen nadat onder meer Nieuwsuur vragen had gesteld over de hoogleraar. Het programma meldt vrijdagochtend dat Vermeulen jarenlang heimelijk zou zijn gesponsord door een lobbyvereniging van vastgoedbeleggers.
Deze sponsoring liep via een constructie met een tussenpersoon. Op kosten van de vereniging zou Vermeulen onder meer onderzoek hebben gedaan naar belastingvrijstellingen voor vastgoedbeleggers. De UvA wist niet van de financiering, vertelt de woordvoerder. Vermeulen had de sponsoring niet gemeld.
Onderzoeken
Of eerdere onderzoeken gepubliceerd door Vermeulen teruggetrokken moeten worden, weet de universiteit nog niet. Ook kijkt de UvA of het interne onderzoek doorgaat na het vertrek van Vermeulen. Volgens Nieuwsuur zou er ook een onderzoek lopen naar mogelijke betrokkenheid van oud-vakgroepvoorzitter Rob Cornelisse.
Vermeulen begon in 2012 als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) betaalde zijn loon. Nieuwsuur meldt dat in werkelijkheid het geld vijf jaar lang afkomstig was van de Vereniging ter behartiging van de gezamenlijke belangen van beursgenoteerde fiscale vastgoedbeleggingsinstellingen (VBFV).
Bron: ANP
Gerelateerd
Alexander Pechtold: 'Met meer transparantie kun je je beter indekken tegen kritiek'
Op 9 december leidt oud-politicus Alexander Pechtold, voorafgaand aan de NBA-ledenvergadering, het debat 'Integriteit en Impact in de praktijk'. Samen met de NBA...
Vraagtekens bij integriteit kwart Europarlementariërs
Minstens 23 procent van de Europarlementariërs is betrokken bij een integriteitsincident. Nog eens tientallen parlementariërs vertoonden ‘onethisch gedrag’.
Ethiek? Daar kun je ook als accountant niet omheen
'Handel je als bedrijf ethisch verantwoord?' Ethiek is een belangrijk basisprincipe binnen ons vak. Het gaat over kritisch kijken naar financiële beslissingen die...
NBA publiceert aanbevelingen voor bestuurders en toezichthouders voor preventie en detectie van fraude
De Werkgroep Fraude van de NBA publiceert twee brochures met aanbevelingen voor bestuurders en toezichthouders van organisaties voor de preventie en detectie van...
EY: 'Coronapandemie vergroot risico op fraude en onethisch gedrag'
De coronapandemie maakt het moeilijker om zakelijk integer te handelen en om een integere cultuur binnen een bedrijf overeind te houden. De regels omzeilen lijkt...