Nieuws

TVL-regeling flinke strop voor overheid

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), onderdeel van de steunmaatregelen van het kabinet, levert de overheid mogelijk een strop op van "tientallen miljoenen euro's".

Dat stelt John Weerdenburg (Auxilium) in het FD. In veel gevallen is de ontvangen TVL hoger dan de daadwerkelijke kosten die ondernemers kwijt zijn aan vaste lasten, aldus de krant. Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is "van structurele overcompensatie geen sprake", maar zullen sommige bedrijven wellicht te veel of te weinig gecompenseerd worden voor de vaste lasten.

De TVL-regeling moest ondernemers tijdens de pandemie helpen bij het betalen van vaste lasten zoals huur, onderhoud en verzekeringen, die ook bij gedwongen sluiting doorliepen. Marco Moling (Novak) stelt tegenover het FD dat ondernemers soms minder kwijt zijn aan vaste lasten dan ze op basis van de TVL vergoed krijgen.

Marchanderen

Volgens een fiscalist sluit de TVL "niet altijd aan bij de werkelijkheid". Zuinige bedrijven met hoge winstmarges profiteren van de wijze van berekenen, die gebaseerd is op verlies aan omzet en schatting van de vaste lasten per sector. Afhankelijk van de branche wordt een hoger of lager percentage van het omzetverlies vergoed.

Bij de invoering van de TVL werd al gewaarschuwd voor de 'grofmazigheid' van de regeling. Dennis Peeters (Accountax) stelt dat met de TVL valt te "marchanderen" en dat beter kan worden gekeken naar de kasstroom. "Dan komen de werkelijke kosten beter in beeld."

John Weerdenburg besloot voor de eigen organisatie af te zien van TVL-vergoeding, ondanks een omzetdaling van dertig procent in 2021 vergeleken met 2019. Die daling kwam echter vooral door nieuwe PE-regels van de NBA en had "minder te maken met covid", zo zegt hij tegenover het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.