Onderzoek: vrouwenrechten nog steeds onderbelicht bij banken
De meeste Nederlandse banken hebben nog altijd te weinig aandacht voor vrouwenrechten en ongelijkheid. Die ongelijkheid uit zich met name in de salarissen van vrouwen, onderzocht de Eerlijke Bankwijzer. Het gebrek aan aandacht komt volgens het rapport door "een blinde vlek" voor vrouwenrechten.
De Eerlijke Bankwijzer onderzocht hoe banken intern de ongelijkheid tussen man en vrouw aanpakken. Van de acht onderzochte Nederlandse banken scoorde ING van de grootbanken het slechtst. De Volksbank, bekend van merken als SNS en ASN Bank, had de beste score. Ten opzichte van twee jaar geleden scoorden ABN AMRO en Van Lanschot al wel beter.
Salarisverschil
De ongelijkheid is het best te zien in het verschil in salarissen. Vrouwen verdienden in 2021 gemiddeld bijna 7 procent minder dan mannen. Bij banken is dit verschil zelfs bijna 24 procent. Alleen ABN Amro, Van Lanschot Kempen en De Volksbank rapporteren volgens het onderzoek over de stappen die zij zetten om de salarissen gelijk te trekken.
ING zegt de bevindingen van het rapport te "onderschrijven" en de aanbevelingen "in overweging" te nemen. ING noemt diversiteit "op alle niveaus essentieel voor het succes van ING". De bank zegt dat 33 procent van het senior management vrouw is, en dat het een "uitdaging blijft" om "de juiste mix van mensen te vinden", met name bij leidinggevenden.
Alle beursgenoteerde banken voldoen volgens het rapport wel aan het minimale wettelijke streefcijfer van 33 procent vrouwen in de raad van commissarissen. Een aantal banken komt met 40 procent hoger uit.
Onderzoek EBA
Dit jaar gaat de Europese bankentoezichthouder EBA onderzoek doen naar het diversiteitsbeleid bij banken, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs. Volgens DNB moeten alle Nederlandse banken een diversiteitsbeleid hebben voor het bestuur en het orgaan dat toezicht houdt. Uit onderzoek van de EBA uit 2018 bleek dat maar 44 procent van de Nederlandse banken hieraan voldeed.
Gerelateerd

Vakantiedagen drukken bij KPN niet meer op de balans
KPN-medewerkers mogen sinds januari jl. zelf bepalen hoeveel vakantiedagen ze opnemen. Er geldt wel een richtlijn van 27 dagen, maar geen maximum. Voor het telecombedrijf...

Vitamine A: Diversiteit, inclusie en het DNA van Deloitte
In de nieuwste aflevering van Vitamine A gaat host Sven Budding in gesprek met Mariëtte Los, chief human resources officer (CHRO) bij Deloitte Nederland. Zij is...

Is de emancipatie nu 'af'?
Marjan Heemskerk vraagt zich af of Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is.

Strijdbare stemming op Internationale Vrouwendag NBA: 'Choose your battles'
De wereld heeft behoefte aan change agents. Vrouwen, maar ook mannen, die als rolmodel kunnen fungeren en anderen inspireren om inclusie en diversiteit verder te...

Meer bedrijven geven openheid over man-vrouwverhouding in top
Ruim vierduizend Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar gerapporteerd over de man-vrouwverhouding in de top en subtop van hun bedrijf. Dat zijn er ruim duizend...