Londen verloor ruim 7.000 financiële banen na brexit
De brexit zorgde ervoor dat iets meer dan zevenduizend banen in de financiële sector van Londen zijn verplaatst naar de Europese Unie.
Dat zijn minder arbeidsplaatsen dan aanvankelijk gevreesd, maar volgens accountants- en advieskantoor EY kunnen de aantallen oplopen. Door de brexit hadden Britse banken niet langer automatisch een vergunning om in de EU actief te zijn.
Vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zijn volgens EY 7.400 banen verplaatst naar de overgebleven lidstaten van het landenblok. Dat is iets minder dan de 7.600 banen die het kantoor eind 2020 voorspelde. Het is ook een veel lager aantal dan de 12.500 banen waar financieel dienstverleners rond het brexitreferendum in 2016 voor waarschuwden.
Parijs trok de meeste werknemers uit de Londense financiële sector aan. Hier kwamen wegens de brexit 2.800 mensen te werken. Frankfurt en Dublin volgden met respectievelijk 1.800 en 1.200 financiële werkplekken die in de Britse hoofdstad waren gevestigd.
Volgens EY is de verschuiving van banen van het Verenigd Koninkrijk naar EU-landen nog niet voorbij. Zo is het goed mogelijk dat vestigingen in de EU van banken in Londen meer personeel nodig hebben. De Europese Centrale Bank is namelijk bezig te controleren of kantoren in lidstaten genoeg personeel hebben om een binnen de EU erkende bankvergunning voor af te geven.
Toezicht
Het Verenigd Koninkrijk en de EU kwamen eind 2020, na een overgangsperiode van elf maanden, tot een brexitakkoord waarin veel afspraken over wederzijdse handel stonden. Voor de financiële sector zijn er nog geen definitieve afspraken. Brussel en Londen moeten nog tot overeenkomst komen waarin ze beloven elkaars toezicht op de financiële sector als gelijkwaardig te beschouwen. Dat maakt het gemakkelijker om in de EU en het Verenigd Koninkrijk tegelijk zaken te doen. De EU heeft voorgesteld om een tijdelijke overeenkomst voor grensoverschrijdende financiële diensten, die tot juni zou duren, te verlengen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Autoriteit Persoonsgegevens kritisch over wetsvoorstel financieel toezicht
Het kabinet kan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet zomaar de bevoegdheid geven om meer financiële informatie over mensen te verzamelen. Volgens de Autoriteit...
AFM beboet investeerder VDVI om koersmanipulatie Ebusco
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft investeringsbedrijf VDVI een boete van 3 miljoen euro opgelegd, voor vermeende koersmanipulatie van het aandeel van...
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...
SEO wil ook van accountants mening horen over systematiek bekostiging AFM en DNB
Onderzoeksinstituut SEO wil van financiële instellingen en accountantskantoren weten horen hoe zij aankijken tegen de bekostiging van het toezicht door DNB en AFM.