Juryleden geven bij Olympische Spelen vaak hogere punten aan landgenoten
Uitgangspunt bij de Olympische Spelen is dat talent en inzet de enige factoren zijn die voor deelnemers de kansen op medailles bepalen. Onderzoek naar het schansspringen duidt echter op bevoordeling van landgenoten door juryleden.
Juryleden kunnen hun nationaliteitsgevoel niet altijd onderdrukken en dat heeft serieuze invloed op de kansen van atleten om een wedstrijd te winnen of te verliezen. Dit blijkt uit een studie van prof. dr. Christian Hofmann, promovendus Christopher Lechner en prof. dr. Jan Bouwens (ook verbonden aan de Foundation for Auditing Research). Hun onderzoek levert duidelijk bewijs van een substantiële voorkeursbehandeling bij de beoordeling van de stijl van een atleet.
Bij het schansspringen bepalen de lengte van de sprong en de springstijl de rangorde van de atleten, waarbij de springstijl wordt beoordeeld door een jury met vijf leden. Het lijkt er op dat atleten geen gelijke kans hebben om een schansspringwedstrijd te winnen, aldus Hofmann. "Onze analyses suggereren dat de nationaliteitsafwijking ten minste 0,3 stijlpunten is, in het voordeel van de atleet die een landgenoot in de jury heeft."
Met dit getal kan de landenvoorkeur van invloed zijn op bijna twintig procent van alle eindrangschikkingen. Ruim de helft van de atleten in een schansspringwedstrijd heeft voordeel van de nationaliteitsafwijking. In zes van de tien gevallen geeft een landgenoot in de jury de hoogste stijlpunten. Dat roept de vraag op of schansspringwedstrijden als eerlijk kunnen worden beschouwd.
Geen toeschouwers
De nationaliteitsafwijking is nog groter bij de afwezigheid van toeschouwers, zoals nu ook tijdens de Winterspelen in Peking het geval, als gevolg van de coronapandemie. Toeschouwers werken normaal als afweermiddel tegen de nationaliteitsafwijking.
Hoewel de regelgeving anticipeert op een nationaliteitsafwijking, door de hoogste en laagste punten die door juryleden worden toegekend te negeren, helpt dat niet genoeg om de nationaliteitsafwijking weg te nemen.
Een oplossing voor dit probleem zou zijn om een jurylid te verbieden punten te geven aan atleten uit hun eigen land, omdat de nationaliteitsafwijking in hun aanwezigheid niet kan worden voorkomen. Ook het vormen van een jury met meer dan vijf juryleden zou kunnen helpen; een uitbreiding die vergelijkbaar is met die voor kunstschaatswedstrijden.
Working paper
Een uitwerking van de bevindingen is vastgelegd in een working paper Transparency and biases in subjective performance evaluation. De studie maakt deel uit van TRR266 Accounting for Transparancy, gesponsord door de Deutsche Forschungsgemeinschaft DFG.
Nederland neemt met een ploeg van 41 sporters deel aan de Olympische Winterspelen in Peking. Aan het schansspringen doen de landgenoten niet mee.
Gerelateerd
Gouden marathon in Parijs levert Hassan ruim driekwart ton op
De historische overwinning van hardloopster Sifan Hassan op de Olympische marathon levert haar in ieder geval een bedrag van € 76.000 bruto op, nog afgezien van...
Olympisch goud levert Nederlandse sporter dertig mille op
Olympische sporters van TeamNL die tijdens de Spelen in Parijs een gouden medaille weten te behalen, krijgen van sportbond NOC*NSF een financiële beloning van €30.000....
Olympische Spelen in Parijs dubbel zo duur als aanvankelijk gedacht
De afgelopen decennia kregen alle Olympische Spelen te maken met forse kostenoverschrijdingen. Ook bij de editie in Parijs vallen de kosten naar verwachting dubbel...
Accountants kunnen weer strijden om titel 'Snelste accountant van Nederland'
Op zondag 29 oktober kunnen accountants uit het hele land opnieuw strijden om de titel 'Snelste accountant van Nederland', tijdens de Van Oers Marathon Brabant in...
'Snelste accountants' van Nederland
Tijdens de Marathon Brabant, op 30 oktober in Etten-Leur, zijn ook prijzen uitgereikt aan de 'snelste accountants' van Nederland.