ING: Fors hogere tarieven door tekort aan accountants
Het tekort aan accountants en strengere regelgeving leiden volgend jaar tot fors hogere tarieven bij accountantskantoren, verwacht ING. Naar verwachting stijgen de tarieven in 2023 gemiddeld met 3,5 procent, nadat de tarieven in 2022 al met 4,5 procent zijn verhoogd.
Na twee uitzonderlijke jaren door de coronapandemie is de sector in 2022, met een verwachte groei van het aantal gefactureerde uren met 3,5 procent, terug op een stabiel groeipad, stelt ING Research in het nieuwe vooruitzicht over de sector. Dit is in lijn met de jaarlijkse volumegroei voorafgaand aan de uitbraak van de coronapandemie.
Voor 2023 gaat ING met 2,5 procent volumegroei uit van een iets lager groeitempo. De bank verwacht dat met name de vraag naar adviesdiensten in 2023 afneemt. Doordat de economische groei in 2023 grotendeels tot stilstand komt, een relatief hoge rente en aanhoudende onzekerheid in de markt verwachten bedrijven in 2023 minder te investeren, waardoor de adviesbehoefte afneemt.
Maar aan opdrachten hebben accountantskantoren geen gebrek, aldus ING, en het wordt de komende jaren alleen maar drukker. Niet alleen vanwege de extra werkzaamheden voortvloeiend uit de coronapandemie, zoals controle van de TVL- en NOW-regelingen, maar ook doordat het aantal bedrijven met een verplichting tot wettelijke controle van de jaarrekening toeneemt. Ook nieuwe regelgeving, zoals de nieuwe Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die begin 2024 van kracht wordt, levert de sector meer werk op.
Personeelstekort rem op groei
De sector kampt al langere tijd met personeelsschaarste. Dit zorgt bij twee derde van de accountantskantoren voor een rem op de groei, zo blijkt uit de meest recente CBS-Conjunctuurenquête. "De tekorten leiden ertoe dat kantoren selectiever worden in het aannemen van nieuwe klanten en dat ze de bestaande klantportefeuille onder de loep nemen, waarbij afscheid wordt genomen van minder renderende relaties. Hierdoor komt de wettelijke controle bij niet-beursgenoteerde bedrijven mogelijk in de knel", aldus de bank.
Stijgende tarieven
De tarieven voor accountantsdiensten liggen in 2022 gemiddeld 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de hogere inflatie verwacht ING voor 2023 voor de gehele sector een tariefstijging van gemiddeld 3,5 procent. Naast hogere kosten door strengere wet- en regelgeving, wat leidt tot intensievere controles, zijn de hogere tarieven deels compensatie voor de stijgende personeelskosten vanwege de krappe arbeidsmarkt, aldus de bank. Dit geldt met name voor de auditpraktijk, waar de tarieven in de eerste negen maanden van 2022 gemiddeld met 5,3 procent zijn gestegen, de sterkste stijging in jaren.
Partnermodel
Om als accountantsorganisatie ook in de toekomst te kunnen blijven groeien is het cruciaal om accountants te vinden en aan het bedrijf te binden, stelt ING. "Waar voorheen het partnermodel hét middel was om personeel aan te trekken en te binden, is dat niet langer het geval. De nieuwe lichting accountants, de twintigers, willen meestal niet eerst meer jarenlang 'buffelen' voordat ze partner kunnen worden en dan pas in aanmerking komen voor de interessante opdrachten. Ook hechten ze meer belang aan andere factoren, zoals minder werkdruk en meer variatie in de werkzaamheden."
Volgens Katinka Jongkind, sectoreconoom Services bij ING Research, staat de sector voor de uitdaging om het werk en de opleiding aantrekkelijker te maken om ook in de toekomst verzekerd te zijn van voldoende instroom van nieuw talent. "Dit kan onder meer door te investeren in digitalisering en andere slimme tools, zoals bijvoorbeeld data-analyse. Hierdoor veranderen de werkzaamheden van accountants op termijn. Ook vereist het dat er steeds vaker in multidisciplinaire teams gewerkt, omdat er behoefte is aan andersoortige expertise, zoals data-analisten en IT-specialisten. Dit maakt het beroep van accountant voor jongeren aantrekkelijker doordat de werkzaamheden én de teams afwisselender worden."
Gerelateerd
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
Grote accountantskantoren worstelen met Gen Z-medewerkers
Volgens een recent rapport van de PCAOB wordt het steeds moeilijker voor accountantsorganisaties om personeel te behouden. Dat heeft ook invloed op de uitkomsten...
KPMG Nederland groeit stevig, vooral in assurance
Het afgelopen jaar groeide de omzet van KPMG Nederland met 8,4 procent. Met name de assurancepraktijk deed het goed, met een groei van ruim tien procent. KPMG rapporteert...
Is de rek eruit?
Er zijn steeds minder accountantsorganisaties met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om wettelijke controles te verrichten. Tegelijk wordt...
Omzet accountancy 6,7 procent hoger in derde kwartaal
De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het derde kwartaal van 2024 gemiddeld 6,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetgroei...