Accountant moet controleverklaring soms ook aan OR verstrekken
Vanaf 2023 moeten accountants, bij ernstige zorgen over de continuïteit van een onderneming, hun controleverklaring ook aan de ondernemingsraad verstrekken.
Met ingang van 1 januari 2023 wordt in de Wet op de ondernemingsraden een nieuwe verplichting voor accountants opgenomen. Accountants die wettelijke controles (op basis van art. 2:393 BW) verrichten, moeten in situaties van ernstige onzekerheid over de continuïteit van een onderneming “onverwijld” een kopie van hun controleverklaring verstrekken aan de ondernemingsraad.
De wijziging is het gevolg van een eerder besluit van de Tweede Kamer. Ondernemers zijn op grond van de Wet op de ondernemingsraden nu al verplicht om de OR financiële gegevens te verstrekken, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet of onvoldoende. Ondernemingen en organisaties met vijftig of meer medewerkers moeten een ondernemingsraad hebben.
Geheimhouding
Extra steun voor werknemers is “allesbehalve een overbodige luxe”, omdat die als schuldeisers bijzonder kwetsbaar zijn bij een faillissement, aldus een amendement voor wijziging van de Faillissementswet van SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen. “Hoe eerder de ondernemingsraad geïnformeerd wordt, hoe beter zij ook een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van insolventie.”
De nieuwe wettelijke verplichting ontheft de accountant van zijn of haar geheimhoudingsplicht, zoals die in de Wta is opgenomen. Op basis van de Wet op de ondernemingsraden moet de OR wel vertrouwelijk omgaan met aan haar verstrekte stukken.
Gerelateerd
Openbaarmaking van de accountantsverklaring?
De Nederlandse regering moet bij de Europese Unie aandringen op eenduidige regeling van de openbaarmaking van de accountantsverklaring, meent Alexander Vissers.
Ontbinding en verslaggevings-verplichtingen bij onontkoombare discontinuïteit?
Hoe kan een onderneming bij discontinuïteit ontbonden worden en welke verslaggevingsverplichtingen gelden er dan?
Accountants moeten vaker waarschuwen voor continuïteitsproblemen, stelt Brits onderzoek
Drie op de vier verklaringen van accountants waarschuwden niet dat bedrijven die uiteindelijk omvielen, het risico liepen failliet te gaan. In het jaar voor het...
Is artikel 393 BW2 echt het slechtste wetsartikel van Nederland? Ja!
Vaak hoor je als accountant het verwijt: '"Jullie artikel 393 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek is echt het slechtste wetsartikel van Nederland!" Maar is dat...
Jaarverslaggeving mkb bij dreigende discontinuïteit: Ken de spelregels
Nu de rook van de coronacrisis optrekt, worstelen veel ondernemingen met betalingsproblemen. Overheidsmaatregelen, zoals uitstel van belastingbetalingen, de NOW...