Hoogleraren kritisch over onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib
Drie hoogleraren, waaronder Marcel Pheijffer, hebben "fundamentele kritiek" op het onderzoek naar oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De opdracht voor het onderzoek rammelt, aldus de experts. De Tweede Kamer heeft het dagelijkse bestuur gevraagd om het onderzoek naar Arib op te schorten.
Het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, doet onderzoek naar het Kamervoorzitterschap van PvdA'er Arib, na anonieme klachten over haar werkwijze. Arib, die van 2016 tot 2021 voorzitter was, zou een "schrikbewind" hebben gevoerd en voor een onveilige werkomgeving hebben gezorgd.
Voor het onderzoek schakelde het presidium bedrijfsrecherchebureau Hoffmann in. Dat had het Kamerbestuur niet mogen doen, stellen de drie hoogleraren in schriftelijke reacties aan de Kamer.
Volgens hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert (Radboud Universiteit) zou het beter zijn als de Tweede Kamer zelf de beschuldigingen bekijkt in plaats van het presidium, bijvoorbeeld via een commissie van ervaren Kamerleden, zo schrijft de Telegraaf. Het presidium moet het onderzoek daarom niet doorzetten.
Onderzoeksopdracht rammelt
Volgens hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer "rammelt de onderzoeksopdracht". Dat Bergkamp als opdrachtgever van het onderzoek ook betrokkene is in de kwestie "knelt", stelt hij. Pheijffer vreest dat het integriteitsonderzoek mogelijk "onzorgvuldig en onvolkomen" zal zijn, zoals bij eerdere onderzoeken naar Kamerleden ook het geval was.
Hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen (VU) vindt dat het recherchebureau het normenkader voor het onderzoek niet mag bepalen, daar moet de opdrachtgever medeverantwoordelijkheid voor nemen. Ook is het "een gemiste kans" dat niet eerst is geprobeerd om samen met een bemiddelaar met Arib te spreken over de beschuldigingen.
Arib sprak zelf van een "politieke afrekening" en een "dolksteek" door haar opvolger Vera Bergkamp (D66) en kondigde vlak daarna haar vertrek uit de Kamer aan.
Opschorten
Kamervoorzitter Bergkamp benadrukt dat het hele presidium heeft ingestemd met het onderzoek en spreekt van een "morele en wettelijke verplichting" om tot onderzoek over te gaan. Maar vooral vanuit de oppositie klinkt harde kritiek en is gevraagd om het onderzoek van het presidium stil te leggen.
Een voorstel om het onderzoek op te schorten kreeg instemming van een meerderheid van de Kamerleden. Bergkamp zal dit met het presidium bespreken. Onduidelijk is nog wanneer het presidium met een besluit komt.
Bron: ANP/Telegraaf
Gerelateerd
Vraagtekens bij integriteit kwart Europarlementariërs
Minstens 23 procent van de Europarlementariërs is betrokken bij een integriteitsincident. Nog eens tientallen parlementariërs vertoonden ‘onethisch gedrag’.
Kabinet wil aanscherping integriteitsregels openbaar bestuur
Het kabinet wil de regels voor de bestuurlijke integriteit van ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers aanscherpen. Zo moeten er meer mogelijkheden komen...
'Topambtenaar die klacht indiende over Arib leidt zelf onderzoek'
Topambtenaar Jorine Wolff, die de leiding heeft over het onderzoek naar Khadija Arib, is zelf één van de personen die over Arib heeft geklaagd. Hoogleraar Marcel...
Kamerleden willen integriteit bewindslieden beter bewaken
De Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Laurens Dassen willen de politiek-bestuurlijke integriteit van bewindslieden en topambtenaren beter waarborgen. Daarvoor hebben...
Meer mogelijkheden bij aanpak ondermijnende criminaliteit
Om te voorkomen dat criminelen of hun stromannen dienstverlening door de overheid misbruiken, krijgen gemeenten, provincies en het Rijk meer mogelijkheden eigen...