Een op de zeven werknemers heeft burn-outklachten
Circa een op de zeven werknemers heeft last van burn-outklachten. Dat komt neer op 1,3 miljoen mensen. Het aantal verzuimdagen door werkstress is sterk toegenomen.
Dat becijferde TNO naar aanleiding van de Week van de Werkstress, die van 14 tot en met 18 november plaatsvindt. De week is een initiatief van OVAL, de branchevereniging voor arbodiensten.
OVAL-directeur Elwin Wolters spreekt van "zorgwekkende cijfers", ook omdat er momenteel sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt. Volgens hem is meer actie nodig vanuit werkgevers, werkenden, maar ook vanuit de politiek om werkstress en burn-outs te voorkomen. "Dit kan door de inzet van preventie financieel aantrekkelijker te maken. Als we namelijk niets doen zitten werknemers nu, maar ook over tien jaar, met een burn-out ziek thuis op de bank", aldus Wolters.
Meer verzuim
Volgens het onderzoek is ook het aantal verzuimdagen door werkstress flink toegenomen. Vorig jaar verzuimden werknemers in totaal elf miljoen dagen door werkstress; een stijging met 1,6 miljoen dagen in vergelijking met 2020.
Ruim vier op de tien werknemers zouden graag zien dat er maatregelen worden genomen tegen werkstress. Daarnaast noemt veertig procent van de werkgevers werkdruk een groot risico. Een derde van de ondernemers zou al veranderingen hebben doorgevoerd in het organiseren van het werk.
Zichtbaar
OVAL benadrukt dat de gevolgen van de coronapandemie dit jaar "enorm zichtbaar" zijn geworden voor organisaties en werknemers. "Een enorm personeelstekort, een vernieuwde werk-privébalans en een op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar met betaald werk die regelmatig of vaak stress over hun werk heeft", zo somt de branchevereniging op.
Tijdens de Week van de Werkstress wordt vooral de aanpak van werkstress onder de aandacht gebracht van werkgevers en werknemers. Dit jaar is het thema: Mentaal en fysiek sterk! "Juist in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt en hoge verzuimcijfers is het belangrijk om als werkgever en werkende extra aandacht te besteden aan je mentale en fysieke gezondheid", aldus OVAL.
Bron: ANP/OVAL
Gerelateerd
Verzuim door stressklachten met 30 procent omhoog in vijf jaar
Het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten is in de afgelopen vijf jaar met 30 procent toegenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzuim door overspanning...
Ophef over extreme werkdruk bij EY India, na dood van 26-jarige accountant
In India is ophef ontstaan na de dood op 20 juli jl. van de 26-jarige chartered accountant Anna Sebastian Perayil. Zij overleed aan uitputting, pas vier maanden...
Arbodiensten zien meer langdurig verzuim door stress
Meer mensen hebben zich het afgelopen jaar langdurig ziek gemeld om stressklachten. Het ging om een groei van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bijna...
Werk-privébalans is belangrijker dan carrière
Werknemers vinden een gezonde werk-privébalans belangrijker dan het nastreven van carrièredoelen. Persoonlijk geluk en mentale gezondheid hebben prioriteit.
KPMG probeert controlewerk beter te spreiden
De Amerikaanse KPMG-organisatie probeert de stress bij controleteams in het bekende 'busy season' te verminderen, door het auditwerk meer te spreiden. Het kantoor...