CBS: één op de drie bedrijven maakte aanspraak op coronasteun
Bijna 652.000 bedrijven deden tijdens de coronacrisis beroep op minimaal één van de coronasteunmaatregelen. Dat is ruim één op de drie bedrijven in Nederland, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Bijna tachtig accountantskantoren deden een beroep op de NOW-regeling.
Vooral bedrijven met tien tot vijftig werknemers vroegen steun aan. Het gaat om 65 procent van deze bedrijven, blijkt uit de cijfers van het CBS. Van de bedrijven met één werkzaam persoon deed 30 procent beroep op een steunmaatregel.
De meeste bedrijven maakten gebruik van een overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo). Ook werd er relatief vaak een beroep gedaan op een regeling voor uitstel van belastingbetaling. Bedrijven in het midden- en kleinbedrijf maakten vooral gebruik van de loonkostenregeling en iets minder van uitstel van belastingbetaling.
Halverwege dit jaar bedroeg de totale subsidie aan loonkosten en vaste lasten 34 miljard euro. Het statistiekbureau stelt ook vast dat het gebruik van coronasteunmaatregelen het hoogst is op de Waddeneilanden. Ook springen er een aantal steden in Noord-Holland uit, zoals Amsterdam en Beverwijk.
Accountantskantoren
Uit een recente analyse van vaksite AccountancyVanmorgen blijkt dat in totaal 78 accountantskantoren gedurende de zes verschillende NOW-periodes noodsteun hebben aangevraagd. In totaal ging het daarbij om een bedrag van ruim 2,8 miljoen euro aan NOW-subsidie, een gemiddeld bedrag van ruim 36.000 euro per kantoor.
De bulk van dat bedrag werd aangevraagd over de eerste NOW-periode (maart tot en met mei 2020). Vijftig accountantskantoren vroegen toen samen voor 1,2 mln aan steun aan, waarvan uiteindelijk ruim 550 duizend euro werd toegekend.
Bijna tachtig procent van de kantoren vroeg maar één keer loonsubsidie aan, blijkt uit de analyse. Een accountantskantoor uit Lochem vroeg als enige over alle zes de periodes NOW-subsidie aan.
Bron: ANP/AccountancyVanmorgen
Gerelateerd
PwC-barometer: coronaschulden zorgen nog steeds voor groeiend aantal faillissementen
Een bedrag van 7,3 miljard euro aan openstaande coronaschulden, verdeeld over 136 duizend Nederlandse bedrijven, draagt nog steeds bij aan het toenemend aantal faillissementen.
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Drie aanhoudingen op verdenking van NOW-fraude
Door de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn drie verdachten aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en misbruik van NOW-subsidiegelden....
Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren...