'Partnermodel accountancy onder druk door vergrijzing en personeelstekorten'
Het partnermodel in de accountancysector staat onder druk door vergrijzing en personeelsschaarste.
Dat concludeert ING in een studie naar de accountancysector. De vergrijzing in het personeelsbestand betekent dat te weinig jonge accountants zich aandienen om de oudere partners uit te kopen.
Uit de jaarverslagen van de big four blijkt dat de functie van partner gemiddeld voor vijf procent van de werknemers is weggelegd, aldus ING. In de afgelopen vijf jaar is het aandeel partners op het totaal aantal werknemers iets afgenomen, van gemiddeld 5,5 procent in 2017 naar 4,8 procent in 2021.
De jonge accountants zijn volgens de bank niet van plan om jarenlang te 'buffelen' voordat zij partner kunnen worden. "Ze hechten meer belang aan een betere balans tussen werk en privé, afwisselend werk en meer autonomie. Om in de toekomst aantrekkelijk te blijven als organisatie voor het aantrekken en vasthouden van nieuw talent is modernisering van het partnermodel dan ook hard nodig", concludeert de bank.
Vergrijzing
De vergrijzing is volgens de cijfers goed op gang gekomen binnen de accountancy: in 2010 was het aandeel 45 plussers 36 procent, inmiddels is dat 45 procent. De CBS Conjunctuurenquête liet recent zien dat een op de vier accountantsorganisaties inmiddels een rem op de groei ervaart vanwege de personeelstekorten. Die tekorten waren voorheen vooral merkbaar in de controlepraktijk, maar inmiddels speelt dit volgens de bank ook in de samenstel- en adviespraktijk. Vooral accountants met drie tot vijf jaar werkervaring zijn moeilijk te vinden.
Het partnermodel past volgens de ING ook niet meer bij de huidige tijdsgeest. Het aantal zzp'ers is met 40 procent toegenomen, vooral vanwege de behoefte aan meer autonomie, afwisselend werk en een betere werk-privébalans. De verwachting is dat dit zal blijven toenemen.
Meer maatwerk
Wegens deze ontwikkelingen is het volgens de ING noodzakelijk om over te stappen naar een modernere organisatiestructuur met meer maatwerk dan nu het geval is. Accountantsorganisaties zouden daarom iets anders moeten bieden dan alleen het partnerschapstraject.
"Het traditionele partnermodel heeft zijn langste tijd wel gehad", stelt Sjuk Akkerman, Sector Banker Services bij ING. "Door meer maatwerk te leveren ontstaan verschillende afgeleide vormen van het partnermodel. Zo is er in de afgelopen jaren al het een en ander in het organisatiemodel gewijzigd, zoals certificaathouders die recht hebben op winstdeling, werknemers met beperkt stemrecht en pre-partnertrajecten, waarbij jongeren al in een vroeg stadium kunnen meedenken over de koers van de organisatie en eventueel ook al meedelen in de winst."
Volgens Akkerman kunnen moderne partnermodellen leiden tot meer binding met de organisatie en minder verloop. "Voor kantoren die alles bij het oude laten, geldt dat deze het op termijn moeilijk zullen krijgen vanwege een gebrek aan nieuwe instroom. Zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt."
Gerelateerd
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...
Meer krassen, meer moed
Het accountantsberoep is niet gewend om het open gesprek te voeren over fouten en leert er daarom niet van. Berry Wammes gunt accountants 'in het veld' en ook bestuurders...
Jonge accountants vertrekken makkelijker uit het beroep dan vroeger
Accountants die het beroep verlaten, doen dat vaak vanwege de hoge werklast. Ook bieden alternatieve werkgevers soms een betere honorering. Dat blijkt uit onderzoek...
Topman KPMG US pleit voor hervormingen, om naderend tekort aan accountants te voorkomen
In de VS kiezen steeds minder studenten voor het accountantsberoep. Tegelijk gaat zo'n driekwart van de huidige CPA's richting het pensioen. Om problemen in de toekomst...
Waar maak jij je druk om?
Waarom spreken zo weinigen binnen het accountantsberoep zich uit, vraagt Pieter de Kok zich af. Het beroep zou gebaat zijn bij meer tegengeluid, boosheid en compassie.