Zwartspaarders brachten hun geld het liefst naar Zwitserland
Zwitserland was in het verleden het meest aantrekkelijk voor zwartspaarders uit Nederland, maar ook België en Luxemburg waren populair. Ze wonen vaker in grensgebieden en ook in Bloemendaal en Blaricum.
Dat blijkt uit onderzoek door onderzoekers van het Centraal Planbureau en de Amerikaanse universiteit Berkeley, waarover de NOS bericht. De onderzoekers bekeken de gegevens van zo'n 27.000 zwartspaarders, die eerder gebruik maakten van de zogeheten 'inkeerregeling'. Die regeling leverde tussen 2002 en 2018 ruim twee miljard euro op aan eerder misgelopen belasting.
Uit analyse van de data blijkt meer over het vermogen van de zwartspaarders, waar ze wonen en waar ze hun spaargeld het liefst onderbrachten. Zo blijken grensgemeenten in Zeeland en Noord-Brabant populair en ontdook ruim één procent van alle inwoners van Baarle-Nassau de belasting via een Belgische bankrekening. Ook in andere grensgemeenten woonden relatief veel inkeerders.
Volgens onderzoeker Wouter Leenders, verbonden aan de universiteit van Berkeley, ging het bij de meeste zwartspaarders om een simpele vorm van belastingontduiking en niet om echte netwerken van “brievenbusbedrijven” om geld weg te sluizen. "Vaak zijn het ondernemers die met contant geld de grens over rijden en het daar op een bankrekening zetten", zo stelt hij tegenover de NOS.
Rijken en superrijken
Het waren uiteraard vooral rijke Nederlanders die belasting ontdoken en gebruikmaakten van de inkeerregeling. De onderzoekers maken onderscheid tussen 'gewone rijken' (tien procent rijkste Nederlanders) en 'superrijken' (0,01 procent rijkste Nederlanders). Volgens onderzoeker Leenders maakte die laatste groep regelmatig gebruik van "echt complexe constructies, waarbij ze het geld bijvoorbeeld stalden in een trust op de Kaaimaneilanden". Driekwart van het inkeergeld kwam van de gewone rijken, zeven procent van de superrijken.
Volgens de onderzoekers is zwartsparen duidelijk lastiger geworden, door betere uitwisseling van informatie tussen verschillende landen. "Zelfs de Zwitserse overheid en Zwitserse banken delen nu informatie met Nederland", aldus Leenders. "Dat maakt simpele belastingontduiking steeds moeilijker." Voor accountants in Bloemendaal, Blaricum en de grensstreek wellicht toch goed om oplettend te blijven…
Gerelateerd
'Softe aanpak zwartspaarders leverde 2,1 miljard euro op'
De Nederlandse schatkist is tussen 2002 en 2018 met zo'n 2,1 miljard euro gevuld doordat zwartspaarders alsnog hun geheime tegoeden bekendmaakten bij de Belastingdienst....
Fiscus mag bewijs tipgever gebruiken
De Belastingdienst mag een lijst met vermeende zwartspaarders van een anonieme tipgever wel gebruiken. Een eerdere uitspraak hierover houdt niet stand, oordeelt...
'Meer zwartspaarders mijden fiscus'
Dit jaar hebben zich veel minder mensen met zwart geld bij de Belastingdienst gemeld dan vorig jaar. Tot nu toe kwamen 508 zwartspaarders naar voren, tegen duizend...
Vizier fiscus op zwartspaarders BNP Paribas
In zijn jacht op zwartspaarders in het buitenland heeft de Belastingdienst nu ook de pijlen gericht op de Zwitserse tak van BNP Paribas.
Vizier fiscus op zwartspaarders Julius Baer
In zijn jacht op zwartspaarders in het buitenland heeft de Belastingdienst de Zwitserse bank Julius Baer in het vizier. De fiscus heeft de Zwitserse collega's verzocht...