Zakelijke evenementenbranche snakt naar duidelijkheid van kabinet
De zakelijke evenementenbranche wil meer duidelijkheid van het kabinet over de duur van de coronamaatregelen rondom zakelijke evenementen. Donderdagmiddag demonsteren tientallen ondernemers op het Malieveld.
Zelfs als premier Mark Rutte bij de persconferentie vrijdagavond zou zeggen dat de coronamaatregelen voor evenementen nog tot eind van het jaar duren, zou dat volgens directeur Pieter Bas Boertje van D&B Eventmarketing en topman Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels beter zijn dan dat hij iedereen in het ongewisse zou laten.
"Dan weten onze opdrachtgevers tenminste wat ze kunnen organiseren. Dan weten ze of een borrel kan na een congres of dat er gedanst mag worden na een diner", legt Boertje uit. Hij is bang dat veel bedrijven komende tijd weer evenementen gaan uitstellen of annuleren, aangezien het kabinet de afgelopen tijd telkens slechts duidelijkheid gaf voor een periode van ongeveer twee weken.
Ginjaar beaamt dat. Hij wijst op een congres van vaatchirurgen dat binnenkort op de agenda staat bij Postillion Hotels. "Daar liggen drie verschillende draaiboeken voor klaar: een met 1,5 meter afstand houden, een zonder 1,5 meter en een voor een onlinecongres. Dit is eigenlijk geen doen."
Domino-effect
Dat neemt niet weg dat de ondernemers erg teleurgesteld zouden zijn als de strikte voorwaarden waaronder evenementen nu gehouden mogen worden, in stand blijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat deelnemers moeten zitten of dat er slechts één persoon per vijf vierkante meter mag zijn. Veel bedrijven zien dat voor hun evenementen helemaal niet zitten. Zo moet Boertje binnenkort een jubileum organiseren voor een bedrijf dat tweehonderd jaar bestaat. Dat bedrijf wil het alleen door laten gaan als er echt gefeest kan worden, anders stellen ze de bijeenkomst liever uit.
Eerder deze maand luidden grote spelers als RAI Amsterdam en brancheorganisatie EventPlatform al de noodklok. Directeur Riemer Rijpkema van EventPlatform waarschuwde dat als de onzekerheid te lang aanhoudt, bedrijven zich echt kunnen terugtrekken uit wat ooit reguliere, jaarlijks terugkerende evenementen waren. "En dan is het nog maar de vraag of zo'n geannuleerd evenement ooit nog terugkomt. Ik denk niet dat de overheid zich realiseert wat voor domino-effect dit kan hebben als bedrijven straks andere keuzes gaan maken", aldus Rijpkema. Direct en indirect zou de zakelijke evenementenbranche goed zijn voor ruim 9 miljard euro omzet.
Demonstratie
Tientallen ondernemers uit de zakelijke evenementenbranche gaan donderdag demonstreren op het Malieveld in Den Haag om hun roep om duidelijkheid kracht bij te zetten. De strikte coronaregels zouden momenteel ook heel lastig uit te leggen zijn, nu veel mensen toch al zijn gevaccineerd.
Michiel Middendorf, general manager van het World Forum in Den Haag, moet het vooral van de grotere meerdaagse evenementen hebben. Hij ergert zich eraan dat de overheid in communicatie-uitingen zodanig onduidelijk is dat grote festivals min of meer over één kam geschoren lijken te worden met congressen die meerdere dagen duren. Dat schrikt buitenlandse bedrijven af om hier een congres te organiseren. Hij vindt dat de overheid in deze coronatijden wat meer vertrouwen mag hebben in de zakelijke evenementenbranche. "Het kan wel degelijk om zakelijke evenementen goed en strak te laten verlopen. Dat is ons vak."
Rechtszaak
De onvrede bij grote organisatoren van evenementen neemt de laatste tijd steeds verder toe. Organisator van autoshows 402 Automotive sleepte de Nederlandse staat al voor de rechter. De organisator van diverse automotive-bijeenkomsten door het hele land wil onder meer duidelijkheid hebben over het al dan niet kunnen laten doorgaan van shows vanaf medio september. 402 Automotive verwijt de Staat met betrekking tot de coronaregels geen duidelijk beleid te schetsen over bijeenkomsten op zogeheten doorstroomlocaties.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM
De Nederlandse staat heeft tijdens de coronapandemie banken mogelijk een te groot voordeel gegeven tijdens de redding van KLM. Dat stellen onderzoekers van consultancybureau...
Europese Commissie: landen ontdekken subsidies coronaherstelfonds
De EU-landen beginnen nu pas op grote schaal Europese subsidies aan te vragen uit het zogenoemde coronaherstelfonds. Dit was al sinds 2021 mogelijk. De tijd dringt,...
Brussel keurt miljarden coronasteun voor Air France-KLM opnieuw goed
De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed.
Europese Commissie ontvangt aanvraag Nederland voor eerste uitbetaling coronaherstelfonds
De Europese Commissie heeft voor de eerste keer een verzoek van Nederland ontvangen voor EU-subsidies uit het coronaherstelfonds. De EU heeft dit fonds opgericht...