IPCC-rapport: Stijging zeespiegel door opwarming aarde onomkeerbaar
De aarde kan in de komende twee decennia met anderhalve graad opwarmen, als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Dat meldt VN-klimaatpanel IPCC, dat het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar noemt.
Het rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) concludeert dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde. De opstellers voorspellen dat de aarde in de loop van deze eeuw zal opwarmen met meer dan twee graden. Dat wordt gezien als een cruciale grens.
Het rapport geeft aan dat het doel om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen dan anderhalve graad al in 2030 niet meer haalbaar is. Dat is tien jaar eerder dan het panel zelf eerder had ingeschat.
De klimaatdeskundigen stellen dat het afgelopen decennium waarschijnlijk de warmste periode was in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ongeveer twee miljoen jaar niet is gezien.
De onderzoekers van hetIPCC schetsen in hun rapport vijf mogelijke scenario's voor het klimaat op aarde. In het meest optimistische scenario warmt de aarde anderhalve graad op, in het doemscenario is dit over tachtig jaar 5,7 graden.
Badkuip
Volgens Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), hoofdauteur van het thema zeespiegelstijging in het rapport, is Nederland een soort "leeggepompte badkuip", met aan de randen steeds hoger staand water. "Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt."
De getallen uit het IPCC-rapport verschillen niet heel veel met het vorige rapport uit 2013, aldus Slangen. Wel is het nieuwe rapport preciezer. "Zo kunnen we nu concreet maken wat de verwachte bijdrage van het smelten van Antarctica is voor verschillende broeikasgas-scenario's, terwijl dit in het vorige rapport nog niet kon."
Door zeespiegelstijging gaan we volgens het NIOZ in Nederland veel vaker hoog water meemaken, namelijk iedere twee tot tien jaar. Het IPCC-rapport laat volgens het NIOZ zien dat de mate van de zeespiegelstijging sterk wordt bepaald door de hoeveelheid broeikasgassen die we vanaf nu uitstoten.
Klimaattop
Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar vat om de paar jaar samen hoe experts uit tientallen landen aankijken tegen de stand van zaken rond klimaatverandering. Aan de presentatie van het rapport ging wekenlange berichtgeving vooraf over zware overstromingen, hittegolven en enorme natuurbranden, ook in delen van Europa.
In november wordt opnieuw een grote internationale klimaattop gehouden in Glasgow, de 'COP26'. Die bijeenkomst wordt gezien als de belangrijkste klimaattop sinds de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Toen spraken landen af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken, bij voorkeur tot anderhalve graad en maximaal twee graden.
Reacties
Het IPCC-rapport moet de doodsklap zijn voor kolen, olie en gas, aldus de eerste reactie van VN-chef António Guterres. Het klimaatrapport geeft volgens Guterres aan dat de fossiele brandstoffen de aarde verwoesten en het rapport geeft de mensheid de waarschuwing "code rood".
Een nieuw kabinet moet in het regeerakkoord besluiten om het klimaatdoel voor Nederland op te hogen, in lijn met de opwarming van de aarde, zegt Greenpeace in reactie op het rapport. Volgens de milieuorganisatie is het nieuwe rapport "kristalhelder" en een duidelijke waarschuwing wat ons te wachten staat, als we niet snel ingrijpen. Volgens Greenpeace maakt "het wereldwijde politieke onvermogen" om de uitstoot van fossiele brandstoffen naar beneden te brengen nu al slachtoffers.
Milieudefensie laat in een reactie weten dat Nederland veel meer kan doen om klimaatverandering te stoppen. "Nederland is een klein land, maar niet als het gaat om klimaatverandering. We zijn een wereldspeler in olie, steenkool, bio-industrie, kapitaal en nog veel meer. Maar ons klimaatbeleid gaat nu alleen over wat er binnen Nederland uit de schoorstenen en uitlaatpijpen komt", aldus de milieuclub.
Natuur & Milieu roept bestuurders en politici op om "vergaande stappen" te nemen om ons land en de wereld te behoeden voor "niet te overziene klimaatschade." Effectief klimaatbeleid moet volgens de organisatie de hoogste prioriteit zijn. Het CO2-reductiedoel voor 2030 moet worden verhoogd naar minimaal 55 procent. Nu is dit 49 procent. Ook wil de organisatie dat Lelystad Airport definitief geschrapt wordt en dat kolencentrales worden gesloten. Ook zou het aanbod duurzame energie omhoog moeten.
Premier Rutte noemt in een eerste reactie het klimaatrapport van het IPCC "zeer zorgelijk" en belangrijk voor het huidige en een volgend kabinet.
Gerelateerd
Rekenkamer: Ambitie Rijk voor energiebesparing wordt waarschijnlijk niet gehaald
Het is onwaarschijnlijk dat het Rijk zijn doelen voor energiebesparing in het bedrijfsleven en bij instellingen heeft gehaald. Lokale overheden controleren veel...
IEA wil veel meer recycling van grondstoffen voor energietransitie
Grondstoffen die van groot belang zijn voor de energietransitie moeten veel meer worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en ook voor de energieveiligheid...
Verduurzaming energiesystemen kostte vorig jaar 25 miljard euro
Bedrijven, stroomnetbeheerders en huishoudens hebben in 2023 ruim 25 miljard euro gestoken in de verduurzaming van de energiehuishouding. Het gaat om investeringen...
Duurzame investeringen: 'timing is alles'
Veel organisaties worstelen met de verduurzaming van hun strategie en bedrijfsvoering, waarbij timing ook van groot belang is. Op de komende Accountantsdag spreekt...
Hof vernietigt vonnis in zaak Milieudefensie tegen Shell
Het gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een "zorgvuldigheidsplicht"...