Tegemoetkoming Vaste Lasten vanaf 31 mei geopend voor startende ondernemers
Ondernemers die tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen vanaf 31 mei een aanvraag indienen voor steun bij het betalen van hun vaste lasten. De regeling is bedoeld voor mkb'ers en zzp'ers met een vestigingsadres anders dan hun woonadres.
Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Met deze eerder aangekondigde aparte startersregeling kunnen ondernemers die in het eerste kwartaal van dit jaar 30 procent omzetverlies hadden ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 een aanvraag doen. Het maximale subsidiebedrag is 124.999 euro. De kosten van deze regeling zijn geraamd op 90 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal van dit jaar kunnen startende ondernemers gebruik gaan maken van de algemene TVL-regeling.
Startende ondernemers konden vaak beperkt of geen gebruik maken van de reguliere TVL-regeling, omdat zij niet over omzetgegevens uit de referentieperiode in 2019 beschikken, of omdat zij startten na 15 maart 2020 en daardoor niet in aanmerking kwamen voor steun.
Met de TVL voor startende ondernemers wordt gekeken naar het derde kwartaal van 2020. Dit was voor veel ondernemers een relatief goed kwartaal omdat er minder beperkende maatregelen waren dan andere kwartalen sinds het begin van de coronacrisis.
Voorwaarden
De voorwaarden van de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor startende ondernemers zijn grotendeels hetzelfde als van de algemene TVL-regeling. Ondernemers met minimaal 30 procent omzetverlies, 1.500 euro vaste lasten per kwartaal en een vestiging in Nederland anders dan het huisadres kunnen een aanvraag doen voor steun. Het subsidiepercentage blijft 85 procent, zoals ook voor de TVL van het eerste kwartaal het geval was. Het maximale subsidiebedrag voor het eerste kwartaal is 124.999 euro. Bij een subsidiebedrag vanaf 25.000 euro is een verklaring van een deskundige derde nodig, zoals een boekhouder of accountant.
Startende ondernemingen die deel uitmaken van een groep van twee of meer ondernemingen komen niet in aanmerking voor de TVL voor startende ondernemers. Zij worden niet als starter gezien. Dit geldt bijvoorbeeld voor dochterondernemingen, werkmaatschappijen of een nieuw filiaal onder een aparte BV.
Tweede kwartaal van 2021
De TVL voor startende ondernemers wordt vanaf het tweede kwartaal van 2021 in de algemene TVL-regeling opgenomen. Alle ondernemers kunnen dan uit twee kwartalen kiezen voor de referentieperiode: het tweede kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020.
De TVL voor startende ondernemers is geopend van 31 mei, 09.00 uur tot 12 juli, 17.00 uur. Ondernemers die in aanmerking komen voor de regeling doen een aanvraag op de website van RVO. De aanvraag is voor de periode januari – maart 2021.
Gerelateerd
Voor het eerst sinds 2014 minder nieuwe bedrijven opgericht
Voor het eerst in tien jaar is het aantal startende ondernemers in Nederland gedaald. Vorig jaar begonnen net geen 254.000 mensen in ons land een nieuw bedrijf,...
Laagste groei startende ondernemers in de afgelopen tien jaar
Het aantal stoppende ondernemingen blijft stijgen. Het voorbije kwartaal registreerde de Kamer van Koophandel slechts 2,6 procent meer ondernemingen dan in dezelfde...
Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren...
Nederland telt sinds 2010 een miljoen meer ondernemers
Het aantal mensen met een eigen bedrijf in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2023 waren er bijna 2,5 miljoen ondernemers, een miljoen meer dan...
Accountant aansprakelijk bij mislopen coronasteun?
Het lijkt alweer lang geleden, maar pas vier jaar terug brak corona uit in Nederland. Sinds het tweede kwartaal van 2020 konden ondernemingen aanspraak maken op...