Limperg verzette zich tegen anti-Joodse maatregelen
Théodore Limperg, grondlegger van het Nederlandse accountantsberoep, verzette zich in de Tweede Wereldoorlog hevig tegen anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter.
Limperg, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, verzette zich namens een collectief van hoogleraren heftig tegen het uit het ambt zetten van Joodse medewerkers en tegen de studentenzuivering. Vijf Joodse docenten mochten op last van de bezetter geen les meer geven aan niet-Joodse accountancystudenten. Door zijn felle verzet werd Limperg in april 1943 uit zijn ambt ontslagen en was hij genoodzaakt onder te duiken.
Later in de oorlog mochten Joden geen lid meer zijn van het NIvA, de toenmalige beroepsorganisatie van accountants. Als truc om deze maatregel te omzeilen werd overwogen hun lidmaatschap om te zetten in een assistentschap. Dat mocht niet baten en uiteindelijk werden 56 Joodse leden gedwongen hun lidmaatschap op te zeggen. Een plan om uit verzet het hele instituut op te heffen haalde het niet, net zo min als de oprichting van een aparte Joodse accountantsorganisatie.
Uiteindelijk overleden 33 Joodse leden van het NIvA tijdens de oorlog. Na de bevrijding volgde ook binnen accountantsorganisaties een zuivering; 35 NIvA-leden verschenen voor de Zuiveringsraad. Zeven werden uit het instituut gezet, drie geschorst en twee kregen een berisping. Onvaderlandslievend gedrag was daarbij het criterium.
Bron: De Nederlandse accountancy in de Tweede Wereldoorlog, Luc Quadackers