'Financials minst geraakt door pandemie'
Slechts zeven procent van de financials wereldwijd is gevraagd om minder te werken of vrijwillig een loonsverlaging te accepteren als gevolg van de coronacrisis.
Dat blijkt uit het rapport 'The future of the finance function' van recruitmentorganisatie Robert Walters. Daarmee is het de beroepsgroep die door de pandemie het minst heeft moeten terugschalen in uren en salaris. Robert Walters vroeg 5.500 professionals en 2.200 bedrijven in 31 verschillende landen naar de gevolgen van de coronacrisis op hun arbeidsomstandigheden. Gemiddeld gaf vijftien procent van de werknemers aan minder te zijn gaan werken of een loonsverlaging te hebben geaccepteerd.
Wel zijn de verschillen per beroepsgroep groot. Zo gaf 50 procent van de kunst- en cultuurprofessionals aan dat zij afgelopen jaar als gevolg van de pandemie minder uren hebben gewerkt of salaris hebben ingeleverd. Voor marketing- en reclameprofessionals was dit 36 procent en voor horecamedewerkers en medewerkers in de vrijetijdssector 28 procent.
Wereldwijde regelgeving accountants
Het rapport signaleert ook dat accountants wereldwijd in de komende jaren steeds meer te maken zullen krijgen met een toename in regelgeving. Veel van die regelgeving zal te maken hebben met het terugdringen van belastingontwijking en meer transparantie. Verder signaleren de onderzoekers dat internationale accountancystandaarden wereldwijd steeds meer terrein winnen.
Toegenomen werkdruk
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de financiële professionals (45 procent) meer werk verzette tijdens de lockdown dan voorheen. Als gevolg hiervan maakte 32 procent in het afgelopen jaar langere dagen dan voor de pandemie. "Vanwege de coronacrisis was en is er bij veel bedrijven extra behoefte aan informatie, analyses en duiding van financiële cijfers", zegt Annemieke Peskens, director bij Robert Walters Rotterdam. "Organisaties willen inzicht in hoe zij ervoor staan en hoe de toekomst eruit ziet. De werkdruk is daarom voor veel financials alleen maar toegenomen."
Vacaturestop
Ondanks deze toegenomen werkdruk voerde veertig procent van de bedrijven wereldwijd ook voor finance-functies aanvankelijk een vacaturestop in. Dit gebeurde het vaakst bij bedrijven werkzaam binnen de horeca- en vrijetijdssector (90 procent). Sectoren waar de pandemie juist weinig gevolgen had voor de positie van financials zijn de financiële en bancaire sector, IT, accounting, de verzekeringssector en de juridische sector.
Op basis van onderzoek dat Robert Walters eerder dit jaar uitvoerde concludeerde de organisatie dat het aantal financiële vacatures in Nederland alweer nagenoeg op hetzelfde niveau ligt als voor de pandemie. Er zou vooral behoefte zijn aan experts op het gebied van data analytics en financial modelling.