EY oogst lof met oordeel over klimaatdoelstellingen Shell
Dat EY in de controleverklaring bij het jaarverslag van Shell kritisch is op de ronkende taal over de klimaatdoelstellingen van het energieconcern, is de media niet ontgaan. Volgens Fou-Khan Tsang verdient de accountant een standbeeld.
Op papier lijkt het iets voor fijnproevers: EY benoemt als controlerend accountant van Shell voor het eerst de financiële impact van klimaatverandering en de energietransitie als key audit matter.
Diep verscholen in het jaarverslag van het olieconcern, vanaf pagina 202, als punt 7 van de controleverklaring, stelt EY vraagtekens bij de belofte van Shell om te opereren in lijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Eumedion meldt het in haar nieuwsbrief en zowel bij AccountancyVanmorgen als op deze website wordt daarover bericht.
Geen paraaf
"Accountant zet streep door klimaatbelofte van Shell", kopt de Volkskrant vervolgens op 7 april. En online meldt de krant boven het verhaal "Shells accountant zet geen paraaf bij de plannen". Een woordvoerder van Shell erkent tegenover de krant dat op basis van de huidige plannen de doelen van Parijs niet zullen worden gehaald. "Onze bedrijfsplannen lopen tien jaar vooruit. Geen enkel concern heeft gedetailleerde plannen tot 2050." Daarom kan de accountant er dus ook geen commentaar op leveren, zo stelt Shell.
De Volkskrant doet daarop nog even navraag bij Milieudefensie. Die noemt de visie van het olieconcern "merkwaardig". Bij de plannen van Shell om klimaatneutraal te zijn in 2050 "horen doelstellingen die controleerbaar zijn". Volgens Milieudefensie geeft de accountant een belangrijk signaal af. "Het laat zien dat de financiële wereld steeds scherper kijkt naar de plannen van het concern."
Held
Het verhaal in de Volkskrant wordt ook op social media gesignaleerd. Auteur Susan Smit schrijft op Twitter: "Een held, deze accountant. Weigeren een handtekening te zetten bij overduidelijk loze groene beloften van Shell. Och, als dit toch het begin van het einde is van het toveren met woorden in bedrijfsleven en politiek."
Ook op Nu.nl wordt melding gemaakt van het optreden van de accountant. "Shell handelt volgens accountant niet in overeenstemming met eigen klimaatdoel", zo schrijft de nieuwssite. In de tekst ook een verwijzing naar een recent gestartte discussie op Accountant.nl rondom het fenomeen greenwashing.
Standbeeld
In een column op AccountancyVanmorgen noemt Fou-Khan Tsang, bestuursvoorzitter van Alfa, het nieuws over het besluit van EY-accountant Allister Wilson om de impact van klimaatrisico en energietransitie als key audit matter aan te duiden, "een tipping point in de discussie over de rol van accountants bij niet-financiële informatie en duurzaamheidsaspecten in het bijzonder. Hiervoor verdient Allister al een standbeeld – wat mij betreft tegenover het standbeeld van Pincoffs op Rotterdam-Zuid, dat houdt de boel een beetje in evenwicht."
Fouk Tsang hoopt dat andere accountants niet zullen achterblijven als hun opdrachtgevers substantiële risico's lopen rondom klimaatverandering en de energietransitie. "Het tipping point is bereikt; de ontwikkelingen zijn nu echt onomkeerbaar."
Concreet en tastbaar
Volgens Paul Hurks, die binnen de NBA de rol van themaregisseur Duurzaamheid vervult, maakt de keuze van EY om klimaat en energietransitie als key audit matter te benoemen het thema 'Klimaat is financieel' "heel concreet en tastbaar". De NBA bracht begin 2020 een publieke management letter uit rondom dat thema. Op dit moment wordt door leden en NBA-bureau gewerkt aan een vervolgpublicatie, met praktische handvatten voor accountants met betrekking tot het klimaat.
"Vaktechnisch is de boodschap dat de accountant van Shell stelt dat klimaateffecten van het huidige businessmodel een materiële invloed kunnen hebben op de waardering van activa en van de resultaten, dat de risico's hierop groot kunnen zijn, maar dat een en ander nog lastig te bepalen is", aldus Hurks.
Dick de Waard, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en betrokken bij de Planet Finance-community van de NBA, stelt op het nieuwe community platform van de beroepsorganisatie: "Ik ben van mening dat iedere accountant zich moet (kunnen) verdiepen in de ondernemingspecifieke duurzaamheidsvraagstukken om zich een gefundeerd oordeel te kunnen vormen over de continuïteitsveronderstelling achter de jaarrekening en het jaarverslag. Hij/zij kan hier gewoon niet (meer) omheen. De accountant van Shell zet hopelijk een belangrijke trend in beweging."
Gerelateerd
CSRD-implementatiewet naar Tweede Kamer, na akkoord Raad van State
De Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering, ook bekend als de CSRD-implementatiewet, is doorgestuurd naar de Tweede Kamer voor behandeling. De Raad...
Bedrijven spreken rondom CSRD liever over ambities dan doelen
Bedrijven spreken steeds vaker van 'ambities' rondom het voldoen aan duurzaamheidsregels zoals de Europese CSRD-richtlijn, dan van concrete 'doelen'.
Openbaarmaking van de accountantsverklaring?
De Nederlandse regering moet bij de Europese Unie aandringen op eenduidige regeling van de openbaarmaking van de accountantsverklaring, meent Alexander Vissers.
Twee studenten krijgen als eerste 'duurzaamheidsaantekening' bij slotexamen
Op 23 december hebben twee accountancystudenten als eerste bij de NBA met succes het slotexamen afgelegd inclusief een zogenoemde 'duurzaamheidsaantekening'.
Consultatie van CSRD-implementatiebesluit voor accountants gestart
Het ministerie van Financiën is gestart met de consultatie van het 'Implementatiebesluit assurance-onderzoek duurzaamheidsrapportering'. Het gaat om een uitwerking...