Bondskanselier Merkel: ik wist niet eerder van fraude Wirecard
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt niets te weten van de grote fraude bij het failliete fintechbedrijf Wirecard voordat het schandaal in juni vorig jaar bekend werd.
Zelf had ze Wirecard eerder nog gepromoot op een reis naar China. Maar daar zou niks achter gezocht moeten worden, benadrukte Merkel vrijdag voor een parlementaire onderzoekscommissie. Volgens de bondskanselier is het normaal dat de Duitse overheid op buitenlandse reizen opkomt voor de belangen van Duitse bedrijven.
Merkel had naar eigen zeggen geen reden om te twijfelen aan de informatie die ze over Wirecard kreeg van het Duitse ministerie van Financiën. Ook refereerde ze aan de goedkeurende verklaringen van de accountant bij het fintechbedrijf. De bondskanselier erkende dat het Duitse toezicht achteraf bezien had gefaald.
Merkel werd verhoord door de parlementaire commissie die in Duitsland onderzoek doet naar de miljardenfraude. Doel is om uit te vinden wat de regering wist en wanneer. De affaire heeft veel stof doen opwaaien, te meer omdat uit onderzoek is gebleken dat er contacten waren tussen Wirecard, voormalige medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten en de hoogste regeringskringen. Wirecard werd tot aan het faillissement gezien als een Duits succesverhaal.
Tasjes
Ondertussen meldt de Financial Times dat medewerkers van Wirecard jarenlang enorme bedragen in contant geld naar buiten droegen bij het betaalbedrijf. Met de groei van Wirecard groeide opmerkelijk genoeg ook de stroom aan contant geld die werd binnengebracht, reden waarom in het hoofdkwartier in München op zeker moment een kluis werd neergezet. Maar die bleek niet altijd groot genoeg.
Medewerkers zouden regelmatig tonnen tegelijk aan cash geld hebben weggebracht in Aldi- of Lidl-boodschappentassen, aldus de FT. Soms gebeurde dat zelfs meerdere keren per week. Om hoeveel geld het in totaal ging, waar dat is gebleven en waarom het werd weggehaald is nog niet duidelijk. Wirecard werkte destijds onder meer als betaaldienst voor gokbedrijven en de porno-industrie.
Bron: ANP/FT
Gerelateerd
De jarenlange strijd van een FT-journalist
De Britse onderzoeksjournalist Dan McCrum ontdekte al in 2014 dat er zaken niet klopten bij de Duitse betaaldienstverlener Wirecard. Maar het definitieve bewijs...
Beleggers hopen geld terug te krijgen na Wirecard-schandaal
Beleggers eisen in een massaclaim 750 miljoen euro schadevergoeding voor de ondergang van het Duitse betaalbedrijf Wirecard, waardoor zij veel geld hebben verloren....
Bestuurders Wirecard moeten 140 miljoen schadevergoeding betalen
Drie oud-bestuurders van de failliete Duitse betaalverwerker Wirecard moeten een schadevergoeding van 140 miljoen euro plus rente betalen. Dat heeft een rechter...
VEB vraagt EY om opheldering over herstructurering accountantstak
Beleggersorganisatie VEB heeft EY om uitleg gevraagd over doorgevoerde veranderingen in de juridische structuur van de Nederlandse accountantspraktijk.
Weer twee oud-bestuurders Wirecard aangeklaagd
De Duitse openbare aanklager heeft dinsdag bekendgemaakt dat twee voormalige topbestuurders van Wirecard zijn aangeklaagd.