Nieuws

Onteigende beleggers SNS Reaal hebben recht op ruim 800 miljoen euro

De Nederlandse overheid moet onteigende beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal ruim 800 miljoen euro uitbetalen.

Dat blijkt uit de uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De minister van Financiën had aanvankelijk een schadeloosstelling aangeboden van nul. In de loop van de procedure heeft de minister betoogt dat de schadeloosstelling niet meer dan 300 miljoen euro kan zijn. De Ondernemingskamer stelt nu de schadeloosstelling voor de onteigende effecten en andere vermogensbestanddelen van SNS Bank en SNS Reaal per 1 februari 2013 vast op in totaal € 804.810.000. De door de Ondernemingskamer vastgestelde schadeloosstelling wordt nog verhoogd met de wettelijke rente vanaf 1 februari 2013 tot aan de datum van de betaling.

De Ondernemingskamer heeft beslist dat de houders van achtergestelde obligaties een groot deel van hun vordering ontvangen. De aandelen SNS Reaal vertegenwoordigen geen waarde en de onteigende aandeelhouders ontvangen dus geen vergoeding.

Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 toen de bank-verzekeraar dreigde om te vallen. Beleggers bleven destijds achter met lege handen, omdat de effecten volgens de Staat niets meer waard waren. Aandeelhouders en schuldeisers stapten daarop naar de rechter. De Ondernemingskamer oordeelde in 2018 al dat de handelswijze van de Staat niet correct was en deskundigen die in opdracht van de Ondernemingskamer de juiste waarde moesten vaststellen kwamen in 2019 al tot een totaalbedrag van ruim 835 miljoen euro.  

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.