'Miljarden uitgestelde belastingen zijn zwaard van Damocles'
Duizenden Nederlandse bedrijven hebben vanwege de coronacrisis uitstel van belastingen aangevraagd. Inmiddels hebben de bedrijven samen ruim 13 miljard euro belastingschuld. Als dat geld straks moet worden terugbetaald, kan dit een enorme faillissementsgolf veroorzaken.
Dat zeggen 122 insolventie-experts in de Bijzonder Beheer Barometer, een rapport van PwC en de Universiteit van Leiden. Volgens de experts hebben veel bedrijven simpelweg niet de financiële mogelijkheid om de schuld af te betalen, ook al mag dat uitgespreid worden over 36 termijnen. De experts verwachten dat het tot een groot maatschappelijk probleem zal leiden in het derde en vierde kwartaal van 2021.
"Hebben bedrijven na corona nog wel een toekomst? Is de verdiencapaciteit van de onderneming wel voldoende om de extra opgebouwde schulden terug te kunnen betalen? Of is de buitenwereld zo veranderd dat het saneren van de schulden of stoppen een reëlere optie is?" vraagt een bijzonder beheer-bankier zich af in het rapport.
De kans dat ondernemingen weer succesvol uit bijzonder beheer komen, is afgenomen volgens 41 procent van de experts. Deze uitkomst is niet verrassend voor Erik in 't Groen, herstructureringsexpert bij PwC: "Het hogere schuldniveau in combinatie met andere economische omstandigheden gaat voor een aantal bedrijven helaas niet oplosbaar blijken."
Nieuwe rol Belastingdienst
Nu de Belastingdienst een belangrijke financier is geworden voor veel ondernemingen zal ook hij in toenemende mate gevraagd worden bij te dragen in de oplossing, denkt PwC. Het rapport concludeert dat het demissionair kabinet zal moeten nadenken over een wettelijk kader en criteria, rekening houdend met een bedrijfseconomisch en maatschappelijk toetsingskader, transparantie in de besluitvorming en beroepsmogelijkheden. Een algemene leidraad en criteria kunnen in de meeste gevallen soelaas bieden, maar in veel gevallen zal ook maatwerk nodig zijn.
"Als de Belastingdienst deze belangrijke nieuwe rol niet goed kan invullen, zullen veel van de steunmaatregelen weggegooid geld blijken en gaan veel ondernemingen alsnog onnodig failliet. Een belangrijke randvoorwaarde voor de Belastingdienst is dat het demissionair kabinet op korte termijn een wettelijk kader en criteria ontwikkelt", stelt Edwin van Wijngaarden, partner en herstructureringsexpert bij PwC.
Gerelateerd
Ruim 30 procent meer faillissementen in 2024 dan in 2023
Het aantal faillissementen is in 2024 flink toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar werden bijna 4.300 bedrijven failliet verklaard. Dat is een stijging...
PwC-barometer: coronaschulden zorgen nog steeds voor groeiend aantal faillissementen
Een bedrag van 7,3 miljard euro aan openstaande coronaschulden, verdeeld over 136 duizend Nederlandse bedrijven, draagt nog steeds bij aan het toenemend aantal faillissementen.
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
Meer bedrijven failliet in november
Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Vorige maand werden negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober....
Impact faillissementen detailhandel op leegstand in winkelstraat lijkt beperkt
Het toenemende aantal faillissementen in de detailhandel zorgt vooralsnog niet voor een explosieve toename van de leegstand in de Nederlandse winkelstraat. Populaire...