Sigrid Kaag volgt Wopke Hoekstra op als minister van Financiën
Het accountantsberoep krijgt vanaf januari 2022 te maken met een nieuwe minister van Financiën. D66-leider Sigrid Kaag heeft bevestigd dat zij de eerste vrouwelijke minister van Financiën wordt in het kabinet Rutte IV. Zij volgt daarmee Wopke Hoekstra op.
Volgens Kaag is de post van Financiën "cruciaal" bij de uitvoering van de "ambitieuze plannen" die de partijen hebben voor de komende jaren, aldus de aanstaande minister in een verklaring. Op Financiën is Kaag niet alleen betrokken bij vrijwel alle belangrijke overleggen binnen het kabinet, maar vertegenwoordigt zij Nederland ook bij onder meer de Eurogroep, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.
Eerder deze week werd bekend dat D66 de ministerspost op Financiën had opgeëist. Het is al jaren gebruikelijk dat de op een na grootste partij in een regeringscoalitie de schatkistbewaarder levert.
In het vorige kabinet was Kaag minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en later minister van Buitenlandse Zaken. Zij stapte op na de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan, nadat de Taliban daar de macht hadden overgenomen.
Hoekstra
Zittend minister Wopke Hoekstra (CDA) had naar verluidt door willen gaan op Financiën, maar krijgt in het nieuwe kabinet de leiding over het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In zijn rol op Financiën verrastte Hoekstra het accountantsberoep met zijn optreden op de Accountantsdag 2018, waar hij de instelling van de Commissie toekomst accountancysector (Cta) aankondigde. Bij de controle moet de accountant zekerheid toevoegen en het publiek belang boven het commerciële belang plaatsen, stelde hij. "Uw handtekening is vertrouwen en die moet u alleen zetten als u staat voor uw oordeel."
In de kabinetsreactie op het eindrapport van de Cta kondigde Hoekstra een pakket aan maatregelen aan, ter verhoging van de kwaliteit van wettelijke accountantscontroles. Ook stelde hij twee kwartiermakers aan, om de voortgang en samenhang van die maatregelen te bevorderen en te monitoren. Een nieuwe Wet toekomst accountancysector is nog in de maak.
Het nieuwe kabinet gaat naar verwachting op 10 januari aan de slag; bijna exact een jaar nadat het kabinet Rutte III aftrad na een kritisch rapport over de gang van zaken rondom de kinderopvangtoeslag.
Gerelateerd
Meer krassen, meer moed
Het accountantsberoep is niet gewend om het open gesprek te voeren over fouten en leert er daarom niet van. Berry Wammes gunt accountants 'in het veld' en ook bestuurders...
Waar maak jij je druk om?
Waarom spreken zo weinigen binnen het accountantsberoep zich uit, vraagt Pieter de Kok zich af. Het beroep zou gebaat zijn bij meer tegengeluid, boosheid en compassie.
Verbeterplan accountantssector is tien jaar oud
Precies tien jaar geleden, op 25 september 2014, bood de accountantssector aan de politiek het verbeterplan 'In het publiek belang' aan. Dat plan moest zorgen voor...
Team beroepsprofiel start gesprekken met stakeholders
Het kernteam van de NBA dat een nieuw beroepsprofiel zal opstellen, heeft uitnodigingen aan de beroepsgroep en stakeholders gestuurd. Betrokkenen kunnen hun wensen...
Pheijffer: Nieuwe minister moet letten op private equity bij accountants
De nieuwe minister van Financiën is via een introductiedossier door zijn ambtenaren bijgepraat over relevante onderwerpen. Maar de aandacht daarin voor het accountantsdossier...