Onderzoek: kosten werkstress stijgen tot 3,2 miljard euro
Werkgevers zijn steeds meer geld kwijt aan personeelsverzuim als gevolg van werkstress. Burn-outklachten en ander stressgerelateerd verzuim zadelen werkgevers jaarlijks op met een kostenpost van 3,2 miljard euro. Dat is 100 miljoen euro meer dan een jaar eerder.
Dat meldde TNO bij het begin van de Week van de Werkstress. De verzuimkosten gerelateerd aan werkstress komen uit 2019, het meest recente jaar waarover dit cijfer bekend is.
In Nederland hebben op dit moment 1,2 miljoen mensen last van burn-outklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, een gejaagd gevoel of concentratieproblemen. Bij een derde van alle verzuimgevallen wordt ook daadwerkelijk werkdruk of werkstress als reden voor verzuim gegeven. In totaal ging het vorig jaar om 9,4 miljoen ziektedagen door werkstress. Omgerekend betekende dat een kostenpost van 9300 euro per werknemer, aldus de onderzoekers van TNO. Het aantal ziektedagen door stress is vorig jaar wel gedaald ten opzichte van een jaar eerder, toen dat er ruim 11 miljoen waren.
Volgens Dorothé van den Aker, coördinator van de landelijke Week van de Werkstress, blijven de cijfers alarmerend. "Een fundamenteel andere benadering is nodig om het tij te keren", zegt ze. Volgens haar zou onder andere gekeken moeten worden naar hoe en waar het werk gedaan kan worden om tot een betere balans te komen. Hybride werken, waarbij een deel van de tijd vanuit huis wordt gewerkt, kan een deel van de oplossing zijn om de druk te verlagen, zonder aan productiviteit in te boeten.
Prestatiedruk
Ruim een derde van de werknemers vindt dat ze te veel werk op hun bordje krijgen. Hoge taakeisen is volgens de onderzoekers een van de indicatoren voor burn-outklachten. "Presteren en de bijbehorende stress zijn niet slecht voor mensen. Sterker nog: prestaties leveren en daarvoor gewaardeerd worden geeft voldoening", aldus Van den Akker. "Het gaat mis als de prestatiedruk hoger is dan je aankunt."
De Week van de Werkstress duurt van 15 tot en met 19 november. In die periode worden tips gegeven met dagelijks verschillende thema's om werkstress te verminderen en tot meer werkplezier te komen. Dat gebeurt onder andere via masterclasses, webinars en loopbaanchecks. De week is ook dit jaar grotendeels digitaal.
Bron: ANP
Gerelateerd
Verzuim door stressklachten met 30 procent omhoog in vijf jaar
Het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten is in de afgelopen vijf jaar met 30 procent toegenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzuim door overspanning...
Ophef over extreme werkdruk bij EY India, na dood van 26-jarige accountant
In India is ophef ontstaan na de dood op 20 juli jl. van de 26-jarige chartered accountant Anna Sebastian Perayil. Zij overleed aan uitputting, pas vier maanden...
Arbodiensten zien meer langdurig verzuim door stress
Meer mensen hebben zich het afgelopen jaar langdurig ziek gemeld om stressklachten. Het ging om een groei van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bijna...
Werk-privébalans is belangrijker dan carrière
Werknemers vinden een gezonde werk-privébalans belangrijker dan het nastreven van carrièredoelen. Persoonlijk geluk en mentale gezondheid hebben prioriteit.
KPMG probeert controlewerk beter te spreiden
De Amerikaanse KPMG-organisatie probeert de stress bij controleteams in het bekende 'busy season' te verminderen, door het auditwerk meer te spreiden. Het kantoor...