Accountancykring Erasmus Universiteit viert vijftigjarig bestaan
De alumnivereniging Accountancykring Erasmus Universiteit Rotterdam bestaat dit jaar vijftig jaar. Dat werd op 8 november gevierd met een jubileumcongres en een publicatie.
'Supercommissaris' Petri Hofsté, oud-VEB-boegbeeld Paul Koster en NBA-voorzitter Marco van der Vegte lieten tijdens het congres hun licht schijnen op de rol en toekomst van de accountant.
Hofsté benadrukte dat het beeld van "sigarenrokende commissarissen die ter vergadering pas hun envelop met stukken openen om daarna zo snel mogelijk naar de borrel te gaan" niet meer van deze tijd is. Ook binnen rvc's is er meer aandacht voor zaken als de cultuur van de organisatie, het HR-beleid, duurzaamheid, levensvatbaarheid en weerbaarheid. En accountants staan daarbij bovenaan de lijst van externe adviseurs voor commissarissen.
Hofsté ziet dat de vraag naar assurance steeds verder gaat, maar dat vraagt "diepgaande kennis van de gecontroleerde bedrijven binnen het accountantsteam". Daarom riep zij de accountant op niet mee te gaan in "elke ongebreidelde oproep tot assurance" en helder te zijn over wat je wel en niet van de accountant mag verwachten. "Houd die rol zuiver, dan blijft er een grote toekomst voor accountants."
Brainstorm
Koster stelde dat de accountant veel dichter op de onderneming moet gaan zitten dan nu het geval is. Voorafgaand aan iedere controle past bovendien een "diepgaande en gestructureerde brainstorm" over de aanpak daarvan. Veel audit committees hebben zelf niet de kennis om de audit aanpak goed te beoordelen, waarschuwde hij.
Een onderzoekende houding, waarbij vooronderstellingen niet klakkeloos worden aangenomen, is voor elke accountant van belang, wat Koster illustreerde met een aantal stevige voorbeelden. Credit Suisse, Boeing, Allianz, WeWork, General Electric en Tesla kwamen langs. "Waar was de accountant? Wie kijkt er goed naar compliance en interne beheersing?", aldus Koster. De accountant "beweegt te weinig" en moet veel breder kijken naar de omgeving.
Rollercoaster
Van der Vegte onderstreepte in zijn speech het belang van de opleiding als basis om een goede accountant te kunnen worden. Maar er zit ook een eindigheid aan de kennis van de accountant zelf, die hoeft tegenwoordig niet meer alles zelf te weten. Het beroep is de afgelopen twintig jaar in een "rollercoaster" beland. Het is goed dat het beroep anders is gereguleerd nu, met extern AFM-toezicht dat "niet meer weg te denken" is. De toezichthouder houdt het beroep een spiegel voor, aldus de NBA-voorzitter.
Terugkijkend had Van der Vegte gemengde gevoelens over de liefst 53 maatregelen die het beroep in 2014 presenteerde om de kwaliteit te verbeteren. "Communicatief was het natuurlijk een drama. Als ik tegen mijn vrouw zou zeggen 'ik ga 53 dingen anders doen', was ze al lang weggelopen." Toch gaat er binnen het beroep al heel veel beter, maar de kloof met het maatschappelijk verkeer is nog niet gedicht. Zeker cultuurverandering is een "lange en hobbelige weg", stelde hij. Maar de oplossing zit in "verbinding, luisteren naar elkaar en consequent stappen zetten in de juiste richting".
Duurzaamheid
Belangrijk voor de toekomst van het beroep is relevant blijven en aantrekkelijk zijn voor nieuwe beroepsbeoefenaren. "De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent", zo citeerde hij Ghandi. Daarbij past ook een stevige rol van het beroep rondom duurzaamheid. Er is ook daar behoefte aan getrouwheid van informatie. "Accountants die alleen willen kijken naar financiële informatie gaan de boot missen", waarschuwde Van der Vegte, die besloot met een oproep. "Leid op, activeer jonge mensen, bundel denkkracht en wakker de passie aan. Want accountant is nog steeds het mooiste beroep van de wereld."
Na afloop van een korte paneldiscussie kreeg Van der Vegte als NBA-voorzitter het eerste exemplaar overhandigd van een boekje over de historie van de Accountancykring, samengesteld door secretaris Hans van der Vlies.
Foto's: Martin Hoogendoorn