Cfo rederij ontslagen wegens nalatigheid bij fraude adjunct-directeur
De Amsterdamse rederij Spliethoff krijgt van de rechter toestemming om zijn chief financial officer (cfo) te ontslaan. De cfo hield onvoldoende controle op een frauderende adjunct-directeur van een dochteronderneming.
Dat meldt De Telegraaf. De rechtbank spreekt in het recent gepubliceerde vonnis van "ernstig verwijtbaar gedrag" van de cfo. De ontslagzaak draait vooral om de rol van een adjunct-directeur van Go Gracht, een dochterbedrijf van de rederij.
In oktober 2020 bleek dat die een handtekening van controlerend accountant KPMG onder de jaarrekening 2019 had vervalst. De accountant had de jaarrekening toen nog niet goedgekeurd. De frauderende adjunct-directeur werd daarop op staande voet ontslagen. Forensisch onderzoek door bureau Integis toonde vervolgens aan dat hij ook voor 2,5 miljoen euro had verduisterd van het dochterbedrijf.
Snoepreisjes
Uit het onderzoek bleek weliswaar dat de cfo van de rederij niet op de hoogte was van de fraude door de adjunct-directeur. Maar hij had zich wel meerdere keren door de bestuurder laten tracteren op kostbare snoepreisjes.
Zo vloog hij op kosten van de adjunct-directeur drie keer met een privéjet naar Abu Dhabi, voor een bezoek aan de Formule 1 Grand Prix. Daarbij gingen ook familieleden mee en werden hotelovernachtingen van soms wel tienduizend euro per nacht geboekt.
Alarmbellen
Volgens de rechter had de cfo beter moeten weten en niet moeten openstaan voor de gunsten van de adjunct-directeur, die de bedoeling had om zichzelf "uit de wind te houden". De uitgaven en inkomsten van de fraudeur stonden in geen verhouding tot elkaar en hadden bij de cfo alle alarmbellen moeten laten afgaan, aldus de rechter.
Rederij Spliethoff is een van de grotere rederijen van Nederland, met zo'n vijftig schepen en ruim elfhonderd medewerkers. De betreffende cfo is in maart van dit jaar uit zijn functie ontheven; zijn contract wordt per 1 november formeel ontbonden. Hij werkte al sinds 1995 bij de Amsterdamse rederij.
De cfo krijgt geen ontslagvergoeding, maar heeft nog wel recht op zijn gebruikelijke bonus over 2020 en een groot deel van 2021; een totaalbedrag van ruim zeven ton bruto.
Gerelateerd
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...
'Nederland kan leren van schikkingspraktijken in de VS'
In Nederland worden fraudezaken bij bedrijven vaak afgehandeld met boetes. In de Verenigde Staten gaat dat anders: daar gaan schikkingen regelmatig gepaard met extra...
Fraudezaak treft voetbal, vliegmaatschappijen en nu ook ING
Het frauderende investeringsbedrijf 777 Partners veroorzaakt een golf van verwoesting in de financiële wereld, bij professionele voetbalclubs en in de luchtvaart....
Ja maar…
De accountant heeft het moeilijk met een rol als handhaver. Maar hij of zij kan de opdrachtgever wel opvoeden.