Busy Season Talks: 'Kun je een prijskaartje hangen aan het Amazonegebied?'
Wat kunnen accountants betekenen als het gaat over duurzaamheid en zekerheid bieden bij mvo-informatie? Daarover ging het op 28 september, in de tweede editie van seizoen twee van de Busy Season Talks.
Hosts Wendy Groot en Aleks Kayhan spraken met gasten Maaike Dassen (EY), Dick de Waard (RUG) en Fou-Khan Tsang (Alfa) onder meer over de impact op het accountantsberoep van het afgelopen zomer verschenen IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change), over de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel. "Nature has made all things specifically for the sake of men”, citeerde ‘huisfilosofe’ Charlie Groen de visie van Aristoteles. Inmiddels denken we daar anders over. Kunnen wij een prijskaartje hangen aan het Amazonegebied, zo vroeg zij zich af.
Volgens De Waard is de omschakeling naar het toekennen van waarden aan de natuur best lastig voor financieel geschoolden. De vele standaarden die rondom integrated reporting zijn uitgebracht maken dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
CSRD
Gelukkig ontstaan inmiddels initiatieven om de samenwerking te zoeken. En dit voorjaar kwam de EU met een nieuwe richtlijn, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). “Studenten kunnen weer aan de tekentafel gaan zitten”, aldus De Waard. Hij benadrukte dat de accountant vooral een centrale rol moet nemen binnen een team met allerhande experts, als het gaat om mvo-informatie.
Wat Tsang betreft moet de accountant zeker bij duurzaamheidsinformatie niet alleen naar de letter van de regels kijken, maar ook naar de geest ervan. En zich durven uitspreken als zaken niet goed voelen. Dat zit ook opgesloten in de aard van de informatie, vulde De Waard aan, want het gaat om tekst in plaats van cijfers. “Je gaat discussies krijgen over dingen die niet gelogen en niet verboden zijn.”
Urgentie
De snelle invoering van CSRD is een punt van zorg. De big four pakken het wel op, maar voor de NBA ligt er een rol om kleinere accountantskantoren voor te bereiden en expertise tijdig te ontsluiten. “Duurzaamheid moet een verplicht PE-onderwerp worden”, aldus Tsang. Maaike Dassen benadrukte de urgentie die ook bij de young profs wordt gevoeld. “Het is de wereld waarin wij zullen zijn, dus staan we open voor veranderingen.”
Volgens oud-NBA-bestuurslid Jan Wietsma moet rondom duurzaamheid meer naar de verantwoordelijkheid van de gehele keten worden gekeken. De rol van de accountant alleen is niet genoeg, als het bijvoorbeeld gaat om het voorkomen van kinderarbeid. Wietsma pleit voor toevoeging van een duurzaamheidsparagraaf bij financieringsaanvragen.
Grijze haren
De CSRD-richtlijn heeft impact op de keten. Als Ikea moet rapporteren hoe er wordt geproduceerd, is het “doordruppel-effect” dat ook kleinere ondernemingen als toeleverancier de vraag krijgen “hoe duurzaam zijn jullie eigenlijk?”, aldus Tsang. De Waard ziet ook een actieve rol voor de accountant bij het signaleren van greenwashing. “Maak het concreet. Al die bla bla-verhalen in verslagen, ik krijg er grijze haren van.”
In de afterparty ging de discussie onverminderd verder. Het klimaat kan zich geen uitstel veroorloven; daarover was men het wel eens, al hopen sommige partijen toch op een jaartje uitstel van de CSRD-richtlijn. Lucas Geusebroek, binnen de NBA actief op het terrein van duurzaamheid, is blij dat ook accountants vanuit hun gevoel naar de materie beginnen te kijken. “Puur door het voldoen aan regels gaan we de wereld niet redden.” Ondertussen was de visuele vertaling van het gesprek door Ferry Timp alweer klaar.
Aflevering 3: perspectief van accountants in business
In de derde aflevering van het nieuwe seizoen gaat het ook over de ketenverantwoordelijkheid. In deze editie staat het perspectief vanuit de business centraal. Hakan Koçak en Maxime Asjes spreken daarover met Kirsten Ariesen-Bakker (Finance Director Batavia Stad Fashion Outlet) en Paul de Lange (Finance Director Schiphol Commercial).
Waarom hebben zij de overstap gemaakt vanuit de openbare praktijk naar de business? Wat zijn de inzichten die zij daarmee hebben opgedaan en hoe kunnen accountants in diverse rollen binnen de keten samen zorgen voor een betere auditkwaliteit?
De derde editie van de reeks ‘huiskamergesprekken voor accountants’ begint op 5 oktober weer om 20.00 uur op Clubhouse. De Busy Season Talks hebben inmiddels een eigen community op het communityplatform van de NBA en zijn verder te vinden op LinkedIn en Instagram.
Gerelateerd
EU Taxonomie aan de beurt
Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar de CSRD, is een volgende lichting grote ondernemingen nu ook verplicht over 2025 te rapporteren in lijn met de EU Taxonomie-vereisten....
NBA publiceert nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing
De NBA publiceert een nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing. "Hoe gaan we daar als accountants mee om?", is de centrale vraag die in de publicatie wordt...
Een kwestie van principes (2)
De duurzaamheidsrichtlijn CSRD leidt tot nieuwe vraagstukken, bijvoorbeeld over de wijze waarop ondernemingen hun informatie presenteren en daarbij bepaalde keuzes...
Eumedion wil van onderneming en accountant een 'kwaliteits-duurzaamheidsverslag' zien
Eumedion wil dat de grootste accountantskantoren bij hun assurancewerkzaamheden verhoogde aandacht hebben voor opzet en uitvoering van de zogenoemde dubbele-materialiteitsanalyse...
Twaalf bedrijven op shortlist voor CSRD Awards 2024
Twaalf ondernemingen staan op de shortlist voor de nieuwe CSRD Awards 2024. Organisaties konden zich zelf aanmelden voor deelname met hun jaarverslag over boekjaar...