Activistische aandeelhouder Third Point wil opsplitsing Shell
De activistische aandeelhouder Third Point wil dat olie- en gasconcern Shell zich opsplitst in een bedrijf dat zich bezighoudt met olie- en gas en een bedrijf dat juist inzet op hernieuwbare energie.
Dat schrijft Third Point in een brief aan zijn investeerders, waar de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal als eerste over berichtte.
Third Point heeft recent een belang in Shell verworven dat meer dan 750 miljoen dollar of omgerekend zo'n 650 miljoen euro waard is, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Daarmee zou het direct een van de grootste aandeelhouders in het Brits-Nederlandse concern zijn. De totale marktwaarde van Shell is ongeveer 190 miljard dollar.
Volgens Third Point zou de splitsing in twee bedrijven duidelijkheid verschaffen over de strategie. Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten investeerders aantrekken. Shell zit volgens Third Point momenteel klem tussen de eisen van investeerders die zoveel mogelijk winst uit fossiele brandstoffen willen en investeerders die juist willen dat Shell meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Een apart bedrijf voor olie- en gaswinning, raffinage en chemicaliën kan volgens Third Point zijn investeringen nog verder beperken dan Shell nu al heeft beloofd en ook onderdelen verkopen. Die onderneming zou dan uitbetalingen aan investeerders prioriteit kunnen geven. Een bedrijf dat onder meer hernieuwbare energieprojecten en projecten op het gebied van vloeibaar gemaakt natuurlijk gas (lng) omvat kan juist een veel bescheidener dividendbeleid hanteren en agressief investeren.
Volgens Third Point zou dat ook het terugbrengen van CO2 ten goede komen, omdat het bedrijf daar veel meer geld in zou kunnen steken en verschillende projecten aanzienlijk zou kunnen versnellen. De investeerder liet weten al contact te hebben gezocht met het bestuur van Shell over zijn plannen. In een reactie bevestigt Shell dat en laat het bedrijf weten het gesprek aan te gaan "zoals we dat met alle aandeelhouders doen". Verder wijst het olie- en gasconcern erop dat het steun van 89 procent van zijn aandeelhouders kreeg voor de eigen vergroeningsstrategie.
Koerswijziging
Third Point is het investeringsvehikel van miljardair Daniel Loeb. De investeerder heeft belangen in tal van bedrijven zoals chipproducent Intel, entertainmentconcern Walt Disney, techbedrijven als Microsoft, Amazon, Facebook en Google-moeder Alphabet, maar ook in cosmeticabedrijf Estée Lauder en chemiebedrijf DuPont de Nemours.
Het hedgefonds omschrijft zijn strategie als "gedreven door gebeurtenissen". Third Point stapt in bij bedrijven als er wat de investeerder betreft dingen niet goed gaan of er met een koerswijziging meer waarde te creëren is voor de aandeelhouders. Zo stapte het fonds in bij techbedrijf Yahoo en wist het daar het ontslag van toenmalig topman Scott Thompson voor elkaar te krijgen. Bij Sony zette Loeb in op een afsplitsing van de entertainmenttak, maar dat werd door het Japanse technologiebedrijf uiteindelijk niet gedaan.
Uitstootverlaging
Shell heeft vandaag aangekondigd de uitstoot van zijn eigen activiteiten in 2030 met 50 procent te willen verlagen in vergelijking met het niveau van 2016. Dat meldde het bedrijf bij de cijfers over het derde kwartaal. Daarmee voert Shell zijn inspanningen om de uitstoot tegen te gaan verder op. Eerder werd voor 2030 gemikt op een verlaging met 20 procent.
Het gaat hierbij om de uitstoot die Shell zelf onder controle heeft. Het gaat niet om de uitstoot die vrijkomt door het gebruik van de brandstofproducten van Shell door consumenten.
De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019. Ook moet Shell zich inspannen voor een verlaging van de uitstoot van gebruikers. Het bedrijf gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen. Shell wil in 2050 klimaatneutraal zijn.
Bron: ANP
Gerelateerd
Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie
Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen, heeft dit jaar minder steun gekregen op de...
Shell zwakt CO2-doel voor 2030 af
Shell heeft zijn tussentijdse doel om de uitstoot van CO2 terug te dringen afgezwakt. Waar het olie- en gasconcern drie jaar geleden nog mikte op een afname van...
Grote beleggers dienen klimaatvoorstel in bij Shell
Een groep van 27 grote beleggers wil de druk op Shell opvoeren om meer werk te maken van de inspanningen voor klimaatverandering. De beleggers willen samen met activistische...
Baas Shell Nederland: 'Samen optrekken met Extinction Rebellion'
Milieuorganisaties die energiebedrijven via de rechter willen dwingen hun duurzaamheidsbeleid aan te passen, schaden het vestigingsklimaat in Nederland. Daarom kunnen...
'Shell betaalt aandeelhouders ten koste van het klimaat'
Shell spendeert te veel geld aan aandeelhouders en dat gaat ten koste van investeringen in vergroening. Ook investeert het olie- en gasconcern nog steeds te veel...