'Een derde van kantoorruimte wordt in 2030 flexibel gebruikt'
De tijd van grote kantoren, waar mensen van negen tot vijf aanwezig zijn, is voorbij.
Dat meldt vastgoedconcern JLL op basis van onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op de kantorenmarkt bij drieduizend klanten, waaronder Nederlandse multinationals. Het concern gaat ervan uit dat 30 procent van alle kantoorruimte in 2030 flexibel wordt gebruikt.
JLL voorspelt dat de vraag naar flexibele ruimte zal blijven toenemen als gevolg van de coronacrisis, hoewel in een andere vorm dan voor de pandemie. Werknemers gaan straks enkel naar kantoor om mensen te ontmoeten en te vergaderen, stelt JLL. Van negen tot vijf aanwezig zijn is niet meer nodig, het meeste kan thuis gedaan worden.
In sommige landen worden werkplekken ruimer, omdat er meer ruimte nodig is voor die ontmoetingen. "In Nederland is dat minder noodzakelijk omdat een werknemer hier gemiddeld al 12 tot 15 vierkante meter tot zijn beschikking heeft. Dat is internationaal gezien best ruim", zegt hoofd onderzoek Sven Bertens in de Telegraaf.
Door het thuiswerken zijn werknemers ook minder bereid om ver te reizen. "Grotere werkgevers overwegen om op verschillende plaatsen een flexkantoor te huren, waardoor er kleinere kantoorhubs door het land ontstaan, in plaats van een trek naar een centraal punt", stelt Bertens. Een groot overschot aan kantoren verwacht JLL op korte termijn overigens niet in Nederland, hoewel sommige grote dienstverleners door al het flexwerk misschien wel de helft van de kantoorvloer af kunnen stoten.
Bron: ANP
Gerelateerd

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.

Meer aanbod commercieel vastgoed door faillissementen, meldt NVM
Het aanbod van kantoor-, winkel- en bedrijfspanden en de verkoop en verhuur ervan is in de laatste drie maanden van 2024 toegenomen, meldt NVM Business. Faillissementen...

Onderzoek: hoog aantal faillissementen zorgt voor meer leegstand
Het hoge aantal faillissementen van vorig jaar had een aanzienlijke impact op de leegstand in de Nederlandse winkelstraten.

Vooral thuiswerkers waren in de zomer minder vaak op kantoor
Mensen die wel eens thuis aan het werk zijn, hebben in de zomermaanden relatief veel uren thuisgewerkt. Gemiddeld werkten zij in het derde kwartaal 15,3 uur per...

Impact faillissementen detailhandel op leegstand in winkelstraat lijkt beperkt
Het toenemende aantal faillissementen in de detailhandel zorgt vooralsnog niet voor een explosieve toename van de leegstand in de Nederlandse winkelstraat. Populaire...