Muis: vraag Rutte om verantwoording EU-subsidies is terecht
Jules Muis, oud-DG en internal auditor van de Europese Commissie, deelt de visie van premier Mark Rutte dat verantwoording nodig is bij 'coronasteun' aan landen als Spanje en Italië.
Muis reageert in de Financial Times op een recent redactioneel commentaar van de krant, waarin de Nederlandse premier wordt neergezet als kortzichtig. Rutte zou volgens de FT alleen "lippendienst" betuigen aan een sterker Europa. "En dat allemaal omdat de heer Rutte er namens Nederland, een land dat al meer dan een halve eeuw topbetaler per hoofd van de bevolking is aan de Europese begroting, op aandringt dat verantwoording wordt afgelegd over een speciaal Covid-19-fonds", aldus Muis.
Premier Mark Rutte ligt binnen de Europese Unie onder vuur, omdat hij tegenstander is van plannen om honderden miljarden aan subsidies aan vooral zuidelijke lidstaten te verlenen, vanuit een nieuw Europees coronaherstelfonds. Nederland wil liever alleen krediet verstrekken en die landen bovendien dwingen om hervormingen door te voeren. De Europese regeringsleiders gaan komend weekend proberen overeenstemming te bereiken over het Europees herstelfonds.
Pleidooi internal auditors
Jules Muis benadrukt dat de internal auditafdeling van de EU twintig jaar geleden al pleitte voor een jaarlijkse verantwoording vanuit elke lidstaat bij ontvangen EU-gelden, om te verzekeren dat die ook werden gebruikt voor de beoogde doelen. Dat zou het onderling vertrouwen hebben versterkt, maar de suggestie van de internal auditors werd destijds door de meerderheid van de Europese Raad verworpen. Alleen het VK, Nederland, Denemarken en Zweden hielden er aanvankelijk aan vast, maar gaven enkele jaren geleden alsnog op, toen de meerderheid van de lidstaten geen interesse toonde om hun voorbeeld te volgen.
"Weten we als EU-regeringen echt waar het EU-geld dat we ontvangen naartoe gaat?", vraagt Muis zich af. Zolang de lidstaten daarover geen verantwoording willen afleggen, moeten ze ook niet verbaasd zijn dat sommige 'donoren' minder vertrouwen hebben in de juiste besteding van gelden. Er valt best wat af te dingen op de Nederlandse premier, aldus Muis. "Maar zijn standpunt over verantwoording hoort daar niet bij."
Gerelateerd
Nederland overschrijdt EU-begrotingsrichtlijnen
De Nederlandse overheidsuitgaven overschrijden de richtlijnen van de nieuwe Europese begrotingsregels. Nederland moet meer bezuinigen, om te voorkomen dat de overheidsuitgaven...
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter
De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele...
Europese Rekenkamer: staatssteun voor herstel en industriebeleid strenger controleren
Sinds de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie (EC) haar staatssteunregels snel versoepeld, zodat EU-landen bedrijven overeind...
Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM
De Nederlandse staat heeft tijdens de coronapandemie banken mogelijk een te groot voordeel gegeven tijdens de redding van KLM. Dat stellen onderzoekers van consultancybureau...